4.4.14

Εφιάλτες στο Μαξίμου...

Ο πιο στενός συνεργάτης έκαψε τον ΣαμαράΟμηρος των ραγδαίων εξελίξεων μετά την αποκάλυψη του παρακράτους Μαξίμου-Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση, επισπεύδει την έξοδο στις αγορές και αναζητά ...
πολιτική διέξοδο μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο φόβος της αποκάλυψης νέων βίντεο, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τάκη Μπαλτάκου που ήχησαν ως προειδοποίηση προς το Μαξίμου, τα εκπορευόμενα από πράσινους κύκλους σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού χωρίς εκλογές και οι προειδοποιήσεις από την κεντροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας πως τα ακροδεξιά παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν οριστικά, προκαλούν εφιάλτες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Με τη διαπίστωση πως η γραμμή περί «προσωπικής ατζέντας Μπαλτάκου» δεν αρκεί, το Μαξίμου παίζει το χαρτί της αποσταθεροποίησης της χώρας, στοχοποιεί για άλλη μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχεί για τον κυβερνητικό εταίρο, ενώ το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών αρχίζει να συζητείται άλλη μία φορά.

Συνάντηση

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο θα είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένων και των πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το εσωτερικό του κόμματός του και συγκεκριμένα από την παπανδρεϊκή πτέρυγα. Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος βέβαια θα ήθελαν να λήξει το θέμα με την παραίτηση του μέχρι προχθές γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και συμφωνούν στη λογική «δεν θα πέσουμε για έναν Μπαλτάκο, τώρα που βγαίνει η χώρα στις αγορές και έρχεται η λύση για το χρέος». Ο κ. Βενιζέλος όμως δύσκολα μπορεί να απαντήσει στην κριτική γιατί με τη στήριξή του παραμένει πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και εκείνος τον χρειάζεται για να εξακολουθήσει να κυβερνά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει λοιπόν η παρέμβαση χθες του υπουργού Εθνικής Αμυνας και αντιπροέδρου της Ν.Δ., Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος απάντησε στους αντιδρώντες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας, της πορείας της χώρας» και πως «η Ν.Δ. είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα». Δεν είναι τυχαίο πως τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Αβραμόπουλος, τον οποίο αντίστοιχα σενάρια περί αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς προσφυγή σε κάλπες τον περασμένο Ιούνιο (εκ της ΔΗΜΑΡ τότε) έφεραν ως πιθανό «Παπαδήμο» και ο οποίος ήταν εκ των στελεχών της Ν.Δ. που διαφωνούσαν με τη στροφή προς τα δεξιά.

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Μπαλτάκο πριν από δύο εβδομάδες είχε πρωτοστατήσει στην κατάθεση της τροπολογίας για την απέλαση μεταναστών που ψευδώς καταγγέλλουν κακοποίηση από ενστόλους, απέρριψε τις αιτιάσεις πράσινων και γαλάζιων για ακροδεξιούς θυλάκους στην κυβέρνηση.

Με στόχο δε να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Μαξίμου έβγαλε χθες το βαρύ πυροβολικό του, δηλαδή τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του, για να στρέψει τα φώτα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη λογική «όποιος είναι κατά της κυβέρνησης και του Σαμαρά, είναι με τη Χ.Α.».

Επίθεση

Ο κ. Σταμάτης επιτέθηκε ειδικότερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. «Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι "τάχα" οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών;» διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, αποκαλώντας τον κ. Τσίπρα «έναν αυτόκλητο και ευκαιριακό συνήγορο της Χ.Α.»

Οι αντιδράσεις όμως για τον κ. Μπαλτάκο και την ευρύτερη πολιτική επιλογή του Μαξίμου να φλερτάρει με την Ακροδεξιά συνεχίζονται και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Μετά το σαφές καραμανλικό μήνυμα προχθές διά του Ευάγγελου Αντώναρου, χθες η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου διαχώρισε την παράταξη από την κυβέρνηση Σαμαρά, δηλώνοντας πως το παιχνίδι με τα άκρα πρέπει να τελειώσει και σημειώνοντας πως ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα, αλλά τον επέλεξε ο κ. Σαμαράς.

Η κ. Γιαννάκου, όπως και πολλά ακόμη στελέχη καραμανλικών και μητσοτακικών αναφορών, έχει αντιρρήσεις και για τη συμμετοχή του μέλους της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. και εκ των ακραία δεξιών του περιβάλλοντος Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, στο ευρωψηφοδέλτιο. Αντιρρήσεις που αναζωπυρώνονται μετά την αποκάλυψη του βίντεο με τον κ. Μπαλτάκο και τις οποίες πάντως το Μαξίμου μέχρι στιγμής φαίνεται να προσπερνά εμμένοντας στην υποψηφιότητα του κ. Κρανιδιώτη και αναζητώντας ένα καραμανλικό αντίβαρο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: