18.4.14

Γκ. Τσίμερ:"Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα του χρέους"...

Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται σε...
σχετικό ρεπορτάζ στη Ντόιτσε Βέλε. Στο ίδιο ρεπορτάζ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, απαντά σε όσους έσπευσαν να ισχυριστούν ότι παίρνει διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους.


Παλαιότερες προβλέψεις ότι η «ελληνικη κρίση» θα επισκιάσει τον προεκλογικό αγώνα στα 28 κράτη-μέλη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Το αργότερο μετά την πρόσφατη, αποδοτική έκδοση ελληνικών ομολόγων οι περισσότεροι βλέπουν θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο η οπτική γωνία διαφέρει, ανάλογα με την πολιτική προέλευση.

Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς υποστηρίζει ότι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν αποφέρει αποτελέσματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες «χώρες της κρίσης». «Βλέπουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, παντού γίνεται πρόοδος» λέει ο γάλλος ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Θυμηθείτε που βρισκόμασταν στην Ιρλανδία και πού είμαστε σήμερα. Σε όλες αυτές τις χώρες έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, φυσικά με τη βοήθεια και με την αλληλεγγύη της ΕΕ. Και αυτό είναι εξαιρετικό».

Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ. Η γερμανίδα ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι ο χειρισμός της κρίσης ήταν λανθασμένος εξ΄αρχής, καθώς εστίαζε στις περικοπές, παραβλέποντας τις κοινωνικές συνέπειες. «Δεν μου είναι εύκολο να αποδεχθώ όλες αυτές τις θριαμβολογίες των τελευταίων μηνών, γιατί ξέρετε, πιστεύω ότι το κριτήριο είναι εάν έχει αλλάξει η ζωή των ανθρώπων που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση, εάν βλέπουν την όποια βελτίωση στην καθημερινότητά τους» επισημαίνει η Γκάμπι Τσίμερ. «Νομίζω ότι δεν την βλέπουν, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Πορτογαλία, αλλά ούτε και στις χώρες που δεν είχαν ενταχθεί σε μνημόνιο, στη Λετονία για παράδειγμα, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία».

«Καθυστερούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα»

Η συζήτηση για πιθανές πρωτοβουλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης. Για την συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, η αναβολή της συζήτησης οφείλεται κυρίως σε λόγους προεκλογικούς. «Είμαι πεπεισμένη ότι η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εάν δεν υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης. Και η γερμανική εμπειρία αυτό δείχνει. Έχω την αίσθηση όμως ότι οι αποφάσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα καθυστερούν, καθώς υπάρχει φόβος για τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος στη βόρεια Ευρώπη- και στη Γερμανία...», δηλώνει η γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ έχει ζητήσει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και μάλιστα μία συγκεκριμένη μορφή κουρέματος, δηλαδή τον προσδιορισμό και τη διαγραφή του αποκαλούμενου «επαχθούς χρέους». Σε αυτά τα συμφραζόμενα έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι- άρα και οι Γερμανοί- φορολογούμενοι χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης διατύπωσαν την άποψη ότι με αυτήν την τοποθέτησή της, η Γκάμπι Τσίμερ παίρνει διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους.

Η ίδια το διαψεύδει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle: «Πιστεύω και ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοβαρό ανταγωνισμό, οι οποίοι αγωνίζονται για την πολιτική τους παρουσία και προφανώς θέλουν να κατασκευάσουν σκηνικά σύγκρουσης. Με παρουσιάζουν ως μία ̔αριστερή Μέρκελ᾽. Μου φαίνεται αστείο, εντελώς παράλογο. Έχω γνωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω συζητήσει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα βρούμε λύση στο ζήτημα του χρέους, γιατί πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη γραμμή στην πολιτική μας. Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπάρχει καμία διαφορά αντιλήψεων»...
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: