12.4.14

Πίσω από τις πόρτες είπαν περισσότερα ...


Τα περισσότερα και ίσως και τα πιο σημαντικά, καθώς αφορούν τα επόμενα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τα είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου.

Α. Σαμαράς και Α. Μέρκελ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες απέφυγαν να...
μιλήσουν τόσο για την μείωση του χρέους όσο και για το κατοχικό δάνειο και περιορίστηκαν στα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο έθεσε για πρώτη φορά επίσημα και ξεκάθαρα το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως η δημόσια παραδοχή της Α. Μέρκελ ότι η Ελλάδα ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της άνοιγε ουσιαστικά τον δρόμο για το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα για την πορεία της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα μπορούσε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να πει κάτι περισσότερο καθώς πλησιάζουν ευρωεκλογές και ήδη δέχεται κριτική στο εσωτερικό της χώρας της για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Το θέμα του κατοχικού δανείου το έθεσε στην Α. Μέρκελ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ήταν παρών για περίπου 20 λεπτά στην συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο όπως με την έξοδο στις αγορές έτσι και τώρα επιχειρεί με μεθοδικά και σταθερά βήματα να βάλει τις βάσεις για την μείωση του χρέους.

Α. Σαμαράς: Δεν θα χρειαστούμε νέο πρόγραμμα - Α. Μέρκελ: Οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. «Θέλω να είμαι επίσης ξεκάθαρος ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται ασφαλώς και οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατί ήδη ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως όμως η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Πιάνει τους στόχους της».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Κάνουμε ένα βήμα προς την ομαλότητα. Παρά τις δυσκολίες μπαίνουμε σε μία ζώνη που μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα πέρα από τα επιτόκια. Τώρα και οι τράπεζες θα στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε διεθνή δανεισμό. Συγχαρητήρια. Συνεχίστε σ’ αυτή την κατεύθυνση» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εύσημα από Βερολίνο

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Αυτό δεν σημαίνει ότι για την χώρα «έχει περάσει η μπόρα», «αλλά δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή και η καγκελαρία με ανακοίνωση της εξέφρασε την στήριξη της στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: