18.4.14

Στα ύψη το θερμόμετρο παρά τη συμφωνία ...


Σε έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία συμφώνησαν στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με δεδομένο ότι ...
οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ότι οι συζητήσεις αυτές θα κατέληγαν σε αδιέξοδο, η εξέλιξη αυτή φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τρεις νεκροί αυτονομιστές στην Μαριούπολη, οι εμπρηστικές δηλώσεις Πούτιν που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, καθώς και η απόφασης της Ουκρανίας να απαγορεύσει την είσοδο των Ρώσων στη χώρα, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία:

- Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα θα πρέπει να απέχουν από κάθε μορφής βία.

- Αφοπλισμός των παράνομων ένοπλων ομάδων.

- Παράδοση κτιρίων που έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές.

- Αμνηστία στους διαδηλωτές.

- Συνέχιση της παρουσίας στην Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

- Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα από μία «διαφανή και υπεύθυνη» διαδικασία. Για τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει ένας εθνικός διάλογος. Στη συμφωνία δεν γίνεται αναφορά στις εθνικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισαν την σημασία που έχει η οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας και είναι έτοιμες να παρέχουν βοήθεια προς τη χώρα, όσο τίθενται σε εφαρμογή τα παραπάνω μέτρα.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τετραμερή Σύνοδο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο ανέφερε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έχουν γίνει πράξη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δεν αποχωρούν οι δυνάμεις ασφαλείας

Παρά τη συμφωνία στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, το Russia Today μετέδωσε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα ανατολικά.

Την ίδια ώρα, η ένταση στη Μαριούπολη και ο θάνατος τριών αυτονομιστών, ανέβασε χθες το θερμόμετρο στα ύψη. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αβάκοφ, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πριν την γνωστοποίηση από τη Γενεύη της συμφωνίας, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.

«Από σήμερα η υπηρεσία ελέγχου των ουκρανικών συνόρων έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Ρωσία και όχι μόνο στο αεροδρόμιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία φαίνεται ότι συνεχίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι. Μπορεί ο Σεργκέι Λαβρόφ να δήλωσε από τη Γενεύη ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: