22.4.14

Οι αϋπνίες του πρωθυπουργού και η κάλπη του Μαΐου...

samaras
Οι κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την οικονομική κρίση, απειλούν ακόμη να διαρρήξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η...
ανεργία των νέων ανέρχεται στο 58,3%, δημιουργώντας μία κοινωνική κρίση που έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απαντά: «Αυτό που με κρατά άγρυπνο είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Αυτά μπορούν να σε κάνουν να μένεις βράδια χωρίς ύπνο».
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει αποστάσεις από την ακροδεξιά είναι κάτι που αναδεικνύεται και στο σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν». Το Μέγαρο Μαξίμου κάτω από το βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ξεκινά εκστρατεία με στρέφοντας την πολιτική του, στο Κέντρο. (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 3-4 του σημερινού φύλλου).
Πλησιάζοντας η ώρα της κάλπης, ο κ. Σαμαράς σχεδόν παραδέχεται την ήττα του κόμματός του από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει στο Bloomberg: «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές – ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές – μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Συνεχίζει στο μοτίβο «δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα»
Στα οικονομικά και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί στο ίδιο μοτίβο του «success story» που δύσκολα πείθει, δηλώνοντας ότι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της δίχως περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, και επιπροσθέτως έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, εφόσον χρειαστεί».
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός. «Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2009 όταν η (τότε) κυβέρνηση αποκάλυψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διογκωθεί υπέρμετρα, κατά τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ευρωζώνης, οδηγώντας σε δυο διεθνείς διασώσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
«Στο μέλλον, θα ζητήσουμε για τα χρήματα που θέλουμε»
Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν επείγεται να προστρέξει εκ νέου στις αγορές. «Στο μέλλον, θα ζητήσουμε για τα χρήματα που θέλουμε, με χαμηλότερο επιτόκιο», είπε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg στις 16 Απριλίου.
Καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει πλησίον του 180% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 18 κρατών μελών τα οποία απαρτίζουν την ευρωζώνη, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό το ράλι είναι διατηρήσιμο, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς βασίζεται στους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη να «κρατήσουν το δικό τους τμήμα της συμφωνίας» που έγινε το 2012, και να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους (debt relief), μετά την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Όλα για τους «επενδυτές»
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση καθώς και στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους επενδυτές γραφειοκρατικά, τώρα τους αντιμετωπίζει ευνοϊκά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αξιωματούχοι της τρόικας ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να επιτύχει φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους της. Η χώρα αναμένει τώρα την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζεται μόνο να χρηματοδοτεί την εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών της, σημειώνει το Bloomberg.
«Αναμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι πρόκειται να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε το χρέος με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το κάνουν αυτό σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η άμεση πηγή ανησυχίας μου είναι τα κεφάλαια, η ρευστότητα. Είναι τρελό όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να επιτύχουν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους από την BlackRock και την άσκηση αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος εφέτος, που διαπίστωσαν ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 6,38 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των πιστώσεων στην οικονομία, δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην αγορά. Η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους για να προωθήσει την ανάκαμψη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη το 1977 για πρώτη φορά βουλευτής. «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: Το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους: Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνιες γαίες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στη γεωγραφική της θέση, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μικράς Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, για να προσελκύσει επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε ιδανική τοποθεσία για τις μεταφορές και τη διαχείριση δικτύων, από τη διώρυγα του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: