5.4.14

Γκάφα στέλνει στην εφορία ακόμη και ανήλικους...

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τους τόκους των καταθέσεων...


Σε μια ακόμα παγίδα κινδυνεύουν να πιαστούν οι φορολογούμενοι, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν κινηθεί τάχιστα για να καλύψει την γκάφα που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα γράψε- σβήσε στις ...
φορολογικές διατάξεις των τελευταίων μηνών, απειλώντας να στείλει στα... γκισέ της εφορίας ακόμα και τους ανήλικους!

Όλα ξεκινάνε από το ότι η Τρόικα απέρριψε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν και φέτος από τη φορολόγηση, οι τόκοι καταθέσεων έως 250 ευρώ. Τι συνεπάγεται αυτό; Κατ' αρχήν ότι ακόμα και μικροποσά θα φορολογηθούν διπλά, αφού πέρα από την παρακράτηση του 15%, θα φορολογηθούν και με τους συντελεστές 1 έως 4% της έκτακτης εισφοράς. Το άκρον άωτον του παραλογισμού είναι, όμως, ότι αυτό το μηδαμινό εισόδημα ενεργοποιεί την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμηρίου των 3.000 ευρώ, ακόμα και για άνεργους ή για ανήλικους, που δεν έχουν στην πραγματικότητα εισόδημα, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε φορολόγηση 10% από το πρώτο ευρώ, να υποχρεούνται σε συγκέντρωση αποδείξεων με ποινή 22%, αλλά και να χάνουν οι ανήλικοι την ιδιότητα του προστατευόμενου τέκνου, καθιστώντας απαγορευτική την είσπραξη επιδόματος τέκνου από τους γονείς!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επαφή με την Τρόικα και προσανατολίζεται σε νομοτεχνική βελτίωση για τη διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του μήνα. Φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα μετριάζεται επειδή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανηλίκων μπαίνει ως πρώτος συνδικαιούχος ο γονέας άρα και οι τόκοι θα εμφανίζονται στο όνομα του ενηλίκου, κάτι που δεν είναι πάντως κανόνας. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τους άνεργους, που μπορεί να έχουν μηδαμινά εισοδήματα από τόκους.

Η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, κανονικά, αφού όπως επισημαίνεται στο βιβλιαράκι των οδηγιών του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για μισθούς- συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα τα σχετικά πεδία, με τη σύσταση όπου υπάρχει ασυμφωνία των στοιχείων να διορθώνει ο εργοδότης, καθώς αν τα διορθώνει ο εργαζόμενος, η δήλωση του θα μπαίνει στη λίστα ελέγχου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι όπου υπάρχει μερική εξόφληση δεδουλευμένων, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται από τον εργοδότη. Με τη νέα κλίμακα μισθωτών θα φορολογούνται και οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι".

Με δεδομένο ότι καταργήθηκαν αφορολόγητα- φοροαπαλλαγές, επισημαίνεται ότι ισχύει πλέον μείωση φόρου 2.100 ευρώ μόνο για μισθωτούς- συνταξιούχους και για εισόδημα έως 21.000 ευρώ, με απομείωση 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για το υπερβάλλον, όπως επίσης ότι στις ιατρικές δαπάνες (που διατηρούνται) συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, ενώ προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους "νέους" επιτηδευματίες.

"Κρυφές" επιβαρύνσεις φέρνει και η υποχρεωτική δήλωση των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, αφού έτσι προσαυξάνεται το τεκμήριο...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: