10.4.14

"Άκαιρη, άσκοπη και προεκλογική, η έξοδος στις αγορές"...


BINTEO...
Ο Ν. Βούτσης και ο Γ. Σταθάκης επέκριναν την έξοδο στις αγορές στις σημερινές συνθήκες σκληρής μνημονιακής λιτότητας. Μια έξοδος κοροϊδία, προκάλυμμα των βαρύτατων και μόνιμων δεσμεύσεων της χώρας στους...
δανειστές. Συγκεκριμένα ο Γ. Σταθάκης στο ΣΚΑΙ ανέλυσε τους λόγους που αυτό το υποτιθέμενο «βήμα» της κυβέρνησης είναι άκαιρο, άσκοπο και απροκάλυπτα προεκλογικό.
1) Όταν βγήκαμε από τις αγορές πριν από 4 χρόνια το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 120% του ΑΕΠ, σήμερα είναι 175% του ΑΕΠ, δηλαδή ο λόγος που μας έβγαλαν έξω οι αγορές, στις σημερινές συνθήκες έχει επιδεινωθεί.
2) Έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία, μία μόνιμη μνημονιακού τύπου δέσμευση. Ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να παράγει αυθεντικό πλεόνασμα 4.5 μονάδες του ΑΕΠ δηλαδή, περίπου 10 δισ. το χρόνο, για να εξυπηρετεί το χρέος προς τους εταίρους. Η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους δημιουργεί μια μόνιμη μνημονιακού τύπου δέσμευση προς τους εταίρους της, που δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο αν το χρέος αναδιαρθρωθεί.
3) Η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές. Μόνο υπό αυτό τον όρο, θα επανέλθει η αγορά του ελληνικού ομολόγου που σήμερα όλοι οι οίκοι συνεχίζουν να το αξιολογούν ως «σκουπίδι» και η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ένα κανονικό δανεισμό με ένα δεκαετές ομόλογο, με λογικό επιτόκιο.
4) Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να πάμε στις αγορές, όταν θα έχουμε βιώσιμο χρέος. Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν είναι παρά μια άκαιρη κίνηση, χωρίς κανένα οικονομικό νόημα. Η Ελλάδα δεν είχε κανένα πραγματικό λόγο να βγει στις αγορές τώρα, καθώς δεν καλείται να καλύψει κάποιο δημοσιονομικό κενό.
Όσοι επικροτούν την κίνηση αυτή, δηλαδή η Γερμανία και οι αγορές, λειτουργούν με πολιτική σκοπιμότητα. Θέλουν να μας πείσουν ότι το μνημόνιο λειτουργεί και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι και οι τρεις χώρες του μνημονίου βγήκαν στις αγορές, άρα η πολιτική των μνημονίων δουλεύει. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Ν. Βούτσης: Δίνουν τα ρέστα τους για να βγει ο Σαμαράς
«Με την προεκλογική συμβολική έξοδο στις αγορές ουσιαστικά αποσύρεται η κυβέρνηση από το μείζον θέμα του κουρέματος του χρέους» δήλωσε ο Ν. Βούτσης το πρωί στο Mega. Όλη αυτή η θριαμβολογία της κυβέρνησης για κάτι που θα μας επιβαρύνει με 550 εκ. τόκους, δηλαδή, όσο ακριβώς είναι το πλεόνασμα που θα μοιραστεί την επόμενη εβδομάδα επισφραγίζει την εμμονή σε μια αδιέξοδη πολιτική. Την επιβάρυνση της σημερινής συμβολικής κίνησης, θα την πληρώνει ο ελληνικός λαός για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο, η πραγματική είσοδος στις αγορές θα γίνει το 2016. Επιχειρείται μια καθαρά προεκλογική κίνηση που στόχο έχει να μην χάσει ο Σαμαράς στις ευρωεκλογές. «Η αλληλεγγύη από τον Σόιμπλε και την Μέρκελ στον ομοϊδεάτη τους γίνεται με βαρύτατο κόστος για την χώρα. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται το μέλλον μιας χώρας από τις αγορές με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» συμπλήρωσε.
Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στην σημερινή Αυγή για τις βαρύτατες συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση καθώς και για τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πολυνομοσχέδιο που έχει ρόλο τρίτου μνημονίου. Καταλήγοντας υποστήριξε ότι το παιχνίδι αυτό αποτελεί «κοροϊδία στα μούτρα του κόσμου».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: