18.4.14

Ανάσταση και μετά ξανά ...τρόικα...

SINANTISI TIS TROIKA ME TON IPOURGO OIKONOMIKON E.VENIZELO PHASMA/G.NIKOLAIDIS
Από την Δευτέρα κιόλας του Πάσχα ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα, η ερχόμενη Τετάρτη είναι η ημέρα που η Κυβέρνηση θα κάνει το πρώτο της «ποντάρισμα» για το επόμενο στοίχημα που έχει θέσει: Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat θα θέσει σε κίνηση τις...
διεργασίες για συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, με τις αποφάσεις να αναμένονται το φθινόπωρο.
Στις 23 Απριλίου, λοιπόν, η Eurostat βάζει την τελική σφραγίδα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και έτσι η συζήτηση περνά στην κύρια φάση της για βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Μάλιστα, από την συγκεκριμένη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας έχει την «κρυφή» επιθυμία να φύγει έχοντας στα χέρια του μια δήλωση των ομολόγων του που θα επαναλαμβάνει πως μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι εταίροι μας θα τηρήσουν από την πλευρά τους την δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους.
Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.
Από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μην χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας «δημοσιονομικής χαλάρωσης».
Στη συζήτηση λοιπόν θεωρείται ότι βρίσκεται και το εάν στη νέα συμφωνία θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ και το άνοιγμα ή όχι γραμμής χρηματοδότησης σε «ετοιμότητα» (stand by facility), και με ποιους όρους. Κεντρικό σε αυτό είναι το ζήτημα του εάν και κατά πόσο διαπιστωθεί χρηματοδοτικό κενό.
Δείχνοντας την ετοιμότητα του Βερολίνου να ξεκινήσει η συζήτηση, η Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε στον Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, πως μετά την έκθεση της Eurostat θα προχωρήσουμε, προσθέτοντας πως «θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας».

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: