17.4.14

Ψυχρολουσία Σαμαρά και εκ Γερμανίας...

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν δικαιολογεί καμία αισιοδοξία, υποστηρίζει το γερμανικό Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ενώ τον κίνδυνο της...
πολιτικής αβεβαιότητας επισείουν ΙΟΒΕ αλλά και J Ρ Morgan, Citigroup.

Το Centrum fur Europaische Politik (CfEP) -εδρεύει στο Φράιμπουργκ και απηχεί τις σκέψεις της νέας επιχειρηματικής/βιομηχανικής τάξης της Γερμανίας- με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του κρατικού ομολόγου δεν φαίνεται να συμμερίζεται τον πανηγυρικό τόνο που έδωσε η κυβέρνηση μετά την περίφημη επιστροφή στις αγορές.

Το γερμανικό think tank αναφέρεται στο αυτονόητο, πως δηλαδή η αισιοδοξία των χρηματιστηριακών κύκλων δεν σημαίνει πως η χώρα ξεπέρασε τον κίνδυνο. Τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας, της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας ουδόλως επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, υποστηρίζει το CfEP, που κάνει λόγο για σταθερή υποχώρηση των άμεσων επενδύσεων, για συρρίκνωση της ζήτησης/κατανάλωσης και για εκρηκτική ανεργία, έλλειψη ρευστότητας και μείωση του πραγματικού εισοδήματος.

Στην έκθεση της γερμανικής ομάδας μελέτης και ανάλυσης (με τον τίτλο Ist Griechenland wirklich wieder kreditfahing?) εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις τόσο για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας όσο και για την ουσιαστική ενίσχυση της φερεγγυότητας του Δημοσίου. Αποδίδει δε σε πολιτικούς λόγους την απόφαση των δανειστών να «επιτρέψουν» την έκδοση του ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο του 5% καθ' όσον κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείτο από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ηταν μία ενέργεια, σημειώνεται στην έκθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός «νέου κουρέματος» γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι δημόσιοι πιστωτές.

Οπως επισημαίνεται, οι επενδύσεις υποχωρούν από το 2011 και το 2013 η μείωσή τους έφτασε το 10,7% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, ο δείκτης κατανάλωσης βρίσκεται από το 2002 σε επίπεδα άνω του 100% του διαθέσιμου εισοδήματος και το 2013 έφτασε το 119%.

Την ίδια ώρα δύο ξένα-αμερικανικά επενδυτικά «σπίτια», J Ρ Morgan και Citigroup, παρ' ότι συστήνουν τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές με την JPM να θεωρεί ως κορυφαία επιλογή την Πειραιώς και με την Citi να συγκαταλέγει στις κορυφαίες συστάσεις της την Ελλάδα, ανεβάζουν ψηλά την παράμετρο της πολιτικής αβεβαιότητας. Μάλιστα η J Ρ Morgan προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ανεβάζει πάνω από 50% το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Θυμίζουμε, πως πρόσφατα τόσο η Moody's όσο η Fitch (επίσης αμερικάνικα «σπίτια») αναφέρθηκαν στον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας. Μάλιστα η Moody's στις 4 Απριλίου... ανέβαλε με κομψό τρόπο την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας για τον Αύγουστο συνδέοντάς την με την πολιτική ρευστότητα.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επιχειρήσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, Ιδρυμα του οποίου επικεφαλής διετέλεσε (μέχρι το 2012) ο νυν υπουργός Οικονομικών...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: