13.4.14

Νέες Κριμαίες «στήνονται» στην Ουκρανία...



 Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν κρατικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα, υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι μοίρασαν...
όπλα στον κόσμο, την ώρα που η Μόσχα δεν αποσύρει από τα σύνορα τα στρατεύματά της.

Ενώ εδώ και αρκετές ημέρες οι φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κτίρια, απαιτώντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την προσάρτηση και άλλων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία, χθες η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια των αστυνομικών.


Η αρχή έγινε όταν άνδρες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ, κατάσχοντας τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα. Στη συνέχεια, οι αυτονομιστές μοίρασαν τον οπλισμό στους εκατοντάδες που είχαν μαζευτεί έξω από το κτίριο, διαδηλώνοντας υπέρ της Ρωσίας. Οι ίδιοι άνδρες κατέλαβαν και το κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ντόνετσκ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή υπέβαλε την παραίτησή του, μη μπορώντας να ελέγξει τους επιτιθέμενους. Αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αντίδραση κατά των εισβολέων από την ουκρανική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε και σε άλλο αστυνομικό τμήμα της πόλης Κραματόρσκ, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε επίθεση της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπηρεσιακός υπουργός της Ουκρανίας έκανε λόγο για «τρομοκράτες» και τόνισε ότι οι ειδικές δυνάμεις θα αντιδράσουν. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει εδώ και ημέρες προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αιματηρή καταστολή των ταραχών.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: