9.4.14

BBC: Ο Οσκαρ Πιστόριους είχε εμμονή με τα όπλα...

BBC: Ο Οσκαρ Πιστόριους είχε εμμονή με τα όπλα 
Την ώρα που ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους καταθέτει στη δικαστική αίθουσα ως ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας στον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC θεωρεί πως «πλέον δεν τίθεται θέμα κινήτρου [για τη δολοφονία], αλλά θέμα... χαρακτήρα του ίδιου του Πιστόριους», τον οποίο περιγράφει ως έναν εμμονικό με τα όπλα.

«Η πιο σημαντική κατάθεση μάρτυρα μέχρι στιγμής είναι, μακράν, αυτή του [ιδιοκτήτη σχολής εκπαίδευσης για χρήση όπλων, έμπορου όπλων και αρμόδιου για τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας] Σον Ρενς, ο οποίος απέδειξε πως ο Πιστόριους γνώριζε πολύ καλά πότε είναι νόμιμο και πότε παράνομο να πυροβολείς μέσα στο ίδιο σου το σπίτι», σημειώνει ο Αντριου Χάρντινγκ.

Ο Ρενς πριν μερικές ημέρες έδωσε για τον 27χρονο παραολυμπιονίκη την εικόνα ενός φανατικού με τα όπλα, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση του εμπόρου, ο Πιστόριους διαπραγματευόταν την αγορά έξι όπλων, μεταξύ τους και ενός πανίσχυρου Smith&Wesson 500, λίγες ημέρες πριν δολοφονήσει την Στέενκαμπ. Αυτό είναι όμως κάτι που αντιβαίνει στο νόμο της χώρας, καθώς οι πολίτες δικαιούνται να κατέχουν μέχρι τέσσερα όπλα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Ρενς περιέγραψε πως είχε τύχει να δει μια φορά τον Πιστόριους να «παθαίνει αμόκ», όταν κάποια στιγμή αιφνιδιάστηκε από τον ήχο του πλυντηρίου στην κατοικία του, νομίζοντας ότι επρόκειτο για διαρρήκτη.

«Αυτό που είναι σαφές είναι το γεγονός πως η εισαγγελία θεωρεί πως η υπόθεση [καταδίκης του Πιστόριους] είναι σίγουρη, ακόμη κι αν το δικαστήριο αποδεχθεί τελικά την εκδοχή του αθλητή για τα γεγονότα», επισημαίνει το άρθρο του BBC, καταλήγοντας πως «αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ένα πάντως: αν κάποιος πυροβολήσει τέσσερις φορές απέναντι σε μια κλειδωμένη πόρτα, τότε η πρόθεση του είναι να σκοτώσει κάποιον και πρέπει να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία. Γιατί ένας λογικός άνθρωπος θα έπρεπε πρωταρχικώς και κυρίως να ελέγξει αν κάποιος βρίσκεται πίσω από την κλειστή αυτή πόρτα. Τι θα γινόταν δηλαδή αν πίσω απ' αυτήν ήταν το παιδί του γείτονα που κρυβόταν εκεί, αφού πρώτα είχε μπει στο σπίτι προσπαθώντας να πάρει ένα σουβενίρ από το δωμάτιο του αγαπημένου του διάσημου αθλητή;».

Θυμίζουμε πως τη Τρίτη, ο δικηγόρος του Πιστόριους, Μπάρι Ρούξ, του ζήτησε να αποδείξει στο δικαστήριο το ύψος του, χωρίς τα προσθετικά πόδια του. Πολύ λίγοι άνθρωποι - μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς του - έχουν δει τον αθλητή στην πραγματική του κατάσταση, χωρίς τα προσθετικά του πόδια. 
 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: