9.4.14

Στα 46 εκατ. οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ ...


Στο 7,6% αυξήθηκε η ανεργία στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο, από 7,5% τον Ιανουάριο, με τον αριθμό των ανέργων να διαμορφώνεται σε 46 εκατ. από...
45,8 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, στοιχεία που δείχνουν «πισωγύρισμα» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες υποχώρησης της ανεργίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας υποδηλώνει πως η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργήσει ταχεία αύξηση της απασχόλησης, που με τη σειρά της θα έδινε ώθηση στην ανάκαμψη στηρίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως πέντε και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 11,4 εκατ. υψηλότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008. Ωστόσο, το σύνολο των ανέργων έχει μειωθεί κατά 3,8 εκατ. άτομα από την «κορυφή» του Απριλίου 2010.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στη Νότια Κορέα, της ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, όμως στο σύνολο της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή και υποχώρησε στην Ιαπωνία. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατεγράφη σε χώρες-μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας (25,6%) και της Πορτογαλίας (15,3%) ενώ για την Ελλάδα τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι του Δεκεμβρίου και δείχνουν την ανεργία στο 27,5%.

Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους παρέμεινε αμετάβλητο στο 15,5%. Οι νέοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την συρρίκνωση της αγοράς εργασίας τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, δημιουργώντας φόβους για μια «χαμένη γενιά».

Κορυφαίες κεντρικές τράπεζες πρόσφατα έχουν επικεντρωθεί στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ως ένδειξη ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό «ελεύθερου» δυναμικού στις οικονομίες τους, και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε σημαντικό περιορισμό της νομισματικής πολιτικής για όσο παραμένει ως έχει η κατάσταση.

Η αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο στα μέλη του ΟΟΣΑ δείχνει πως πιθανότατα δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων και απόσυρση των άλλων μορφών τόνωσης της οικονομίας για αρκετούς ακόμα μήνες.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: