12.3.14

Το «γωνιακό μαγαζάκι» της Τρόικας...

και οι πελάτες του...

Η δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ότι η Τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα δεν προκάλεσε τον αναμενόμενο θόρυβο. Δεν τον κάλεσαν στο...
Μέγαρο Μαξίμου για εξηγήσεις, δεν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, δεν υπέστη αποδοκιμασία, ούτε και ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην αυτονόητη ερώτηση, ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Τρόικα και, εφόσον αυτό συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση δεν το καταγγέλλει επίσημα και θεσμικά.

Θα ήταν ένα πολιτικό παράδοξο αν δεν συνέβαινε μέσα σε ένα κλίμα που προετοιμάζει ρήξη ή περίπου ρήξη της κυβέρνησης με την Τρόικα. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όπως ζητούν εταίροι και πιστωτές, και όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε τμηματική και μερική καταβολή των δόσεων που βρίσκονται στον αέρα ύψους περίπου 10 δισ ευρώ. Επειδή τον Μάιο λήγουν ομόλογα που ανέρχονται στο ίδιο ποσό, υπάρχει ως σχέδιο Β η έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα προβληθεί και ως πείραμα εξόδου στις αγορές. "Λεφτά θα υπάρχουν" δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται είναι πραγματική ή προσχηματική, αφού υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν πίσω σε αρκετά πράγματα η Τρόικα, προκειμένου να μη σπάσει το σκοινί σε προκελογική περίοδο, κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και το Βερολίνο.

Τα σημεία διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών αφορούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων κοκ), παρατάταση του προγράμματος για απολύσεις και διαθεσιμότητες το 2015. Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός του μεγέθους και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Τρόικα ζητά να συνεκτιμηθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και όποιο ποσό μοιραστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, 1 με 1,5 δισ με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να μετρηθεί στις δαπάνες του προϋπολογισμού και επομένως να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών εναντιώνονται στην αξιοποίηση του πλεονάσματος ως κοινωνικού μερίσματος για τη στήριξη των ενστόλων και των χαμηλοσυνταξιούχων και ζητούν να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις και στην ενίσχυση των οικογενειών που ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Επειδή διαρροές γίνονται μόνο από την ελληνική πλευρά, οι πληροφορίες είναι σχετικά ασαφείς. Ωστόσο, προκύπτει από συγκλίνουσες ενδείξεις ότι ο πιο σφιχτός κόμπος αφορά την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί το πιο βαρύ προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: