26.2.14

Αν υπήρχε η Διαύγεια πριν από κάποια χρόνια...

Πολύ συχνά στις μέρες μας αναρωτιόμαστε «τι θα γινόταν εάν...».

Ο τελευταίος θόρυβος που έχει γίνει με τις ΜΚΟ καθώς και τα απίστευτα ποσά που διατέθηκαν για εξίσου απίστευτους λόγους με έκανε να αναρωτηθώ τι θα γινόταν εάν...
υπήρχε η Διαύγεια πριν από κάποια χρόνια.

Για παράδειγμα:

- Δεν θα μαθαίναμε ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν και με ποιου υπογραφή εγκρίθηκαν τα ποσά αυτά;

- Δεν θα μαθαίναμε για ποιο σκοπό δόθηκαν αυτά τα χρήματα;

Ή για να επεκταθώ και παραπέρα:

- Δεν θα μαθαίναμε πόσοι, ποιοι και πώς διορίστηκαν στο δημόσιο;

- Δεν θα μαθαίναμε για παράδειγμα πόσο κόστιζαν πχ περίπτερα σε διεθνείς εκθέσεις και συμμετοχές σε αποστολές εντός και εκτός συνόρων;

- Δεν θα μαθαίναμε ποιος και πώς παίρνει δουλείες του Δημοσίου;

Η Διαύγεια είναι τεράστια τομή. Ίσως τώρα γίνεται αντιληπτό αλλά η σημαντικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται πότε να υπάρξει κυβέρνηση που θα τολμήσει να μεταβάλλει τη φιλοσοφία της. Όποια απόπειρα θα είναι καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία.

Η Διαύγεια δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση κοινωνικής λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Είναι μια μεταρρύθμιση που έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ελέγχει την κάθε μορφής εξουσία.

Με αυτές τις σκέψεις προτείνω, κάθε ΜΚΟ, σωματείο ή οργάνωση που χρηματοδοτείται άμεσα από το κράτος ή ΟΤΑ υποχρεωτικά να εντάσσεται στη Διαύγεια τουλάχιστον για τις δαπάνες που αφορούν την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε.

Επίσης υποχρεωτικά ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία για κάθε έσοδο και έξοδο της οργάνωσης. Αυτό να ισχύει είτε αφορά ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους είτε αφορά ΜΚΟ.

Πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι με το δημόσιο χρήμα δεν μπορεί να παίζει κανείς!

Αθηνοδωρος Κρυστάλλης - parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: