18.1.14

Οι "χειρομβοβίδες" Σαμαρά ...



...και οι κρυφές δημοσκοπήσεις...
Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να εξελιχθεί για την κυβέρνηση το ορόσημο των ευρωεκλογών. Πέρα από τις φανερές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πανωλεθρία στη...
Β' Αθήνας, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κυλιόμενες «κρυφές» μετρήσεις, που έχει στα χέρια της η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ανεβάζουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 3%, επικίνδυνα κοντά δηλαδή στα όρια του στατιστικού σφάλματος.
Τα στοιχεία αυτά σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου, που προσπαθεί να κινητοποιήσει τους κυβερνητικούς βουλευτές και οξύνει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους βουλευτές της Ν.Δ., που του ευχήθηκαν χθες για την ονομαστική του εορτή, να «διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και να κρατούν ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ, που κινείται δημοσκοπικά στο όριο του 3% και κινδυνεύει με κατάρρευση. «Αν έμπαινα εγώ σε ένα καφενείο θα έριχνα δύο-τρεις "χειροβομβίδες" για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τα έκανα μαντάρα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Οι δημοσκοπήσεις
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο το Μαξίμου, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, είναι η ανατροπή υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την παράσταση νίκης, έναν κρίσιμο δείκτη που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί αξιόπιστη παράμετρος των προβλέψεων. Επιπλέον, από το πολύ υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου (περίπου 20%) μόνο 0,9% δηλώνει σε διευκρινιστικά ερωτήματα πως θα σκεπτόταν να ψηφίσει Ν.Δ.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, η φράση που περιγράφει απόλυτα το δίλημμα του πρωθυπουργού εν όψει του Μαΐου είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Από τη μία υπάρχει το σενάριο της ταυτόχρονης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, ώστε οι πολίτες να εκτονωθούν στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά να το σκεφτούν δύο φορές όταν θα ψηφίζουν κυβέρνηση. Αυτό όμως το ενδεχόμενο συναντά σοβαρές αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, με εταίρους και δανειστές να έχουν προειδοποιήσει για συνέπειες στην πορεία της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, η οποία προβάλλει την ευρωπαϊκή διάσταση για να ξεφύγει από την εσωτερική πολιτική ατζέντα.
Οι δημοτικές εκλογές
Εκτός όμως από τις ευρωεκλογές, επίκεινται και δημοτικές και εκεί η Ν.Δ. ελπίζει ότι θα έχει καλύτερες επιδόσεις, ούτως ώστε να ισορροπήσει εντυπώσεις. Την ελπίδα αυτή βασίζουν γαλάζια στελέχη στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δυναμική που του δίνει η γενικότερη δυσαρέσκεια, «πάσχει» σε επίπεδο προσώπων. Υπάρχουν δε μετρήσεις οι οποίες δείχνουν πως το κυριότερο κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες είναι τα πρόσωπα. Γι' αυτό -μεταξύ άλλων- η Ν.Δ. δηλώνει πως δεν θα δώσει χρίσματα, αλλά «θα σταθεί στο πλευρό» υποψηφίων που έχουν την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: