30.1.14

Επιστολή 15 φορέων στον πρωθυπουργό για τα φορολογικά πρόστιμα...


Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές απέστειλαν 15 φορείς αντιδρώντας στα...
πρόστιμα και ποινές που επιβάλλουν για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατα ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις των νεότερων φορολογικών νόμων.

Σύμφωνα με την επιστολή τα νομοθετημένα από τον περασμένο Ιούλιο και ισχύοντα από 1-1-2014 φορολογικά πρόστιμα, κατά κοινή ομολογία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά στην «εξόντωση» της μικρομεσαίας επιχείρησης, από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη, αλλά και τον πιο απλό ιδιοκτήτη ακινήτου.

«Η ανάγκη ορθολογισμού των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων, ενισχυόμενη από τα βάσιμα και λογικά επιχειρήματα που σας παραθέτουμε, προβάλλει επιτακτική και αδήριτη. Είναι αδύνατο και αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου η καθυστέρηση για μία μόλις εβδομάδα υποβολής δήλωσης 4 ευρώ να επιφέρει τριπλή ποινή και πρόστιμο έως 2.500 ευρώ, που σε ετήσια βάση ξεπερνάει τις 43.000 ευρώ», τονίζεται στην επιστολή.

Οι φορείς τονίζουν ακόμη πως η πολιτική της αδιάκριτης επιβολής τριπλών και τετραπλών προστίμων (ακόμη και σε περιπτώσεις εθελούσιας συμμόρφωσης ή αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας), εκτός του ότι παραβιάζει θεμελιώδεις νομικές και δικαστικές αρχές, καταλύει κάθε έννοια δικαίου και απειλεί την εικόνα της χώρας μας ως κράτους δικαίου. «Αν δεν εισακουσθούμε, δεν καταλείπεται άλλη οδός προστασίας πλην της καταφυγής μας στη δικαιοσύνη», τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, οι φορείς ζητούν να ανακληθούν και να τροποποιηθούν άμεσα όλες εκείνες οι διατάξεις και τα μέτρα, που δεν στοχεύουν στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά στην «εξόντωση και στην τιμωρία» αυτών που, με απέλπιδες αξιοπρεπείς προσπάθειες, απέμειναν να παράγουν σήμερα στην Ελλάδα.

Η επιστολή υπογράφεται από τους εξής φορείς:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνων Ελλάδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών

Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών

Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: