12.12.13

Handelsblatt: Καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα...

 

Στη διαπίστωση ότι η «σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα έχει καταστροφικές συνέπειες» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι στον έκτο χρόνο της κρίσης, περίπου 3,8 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από ...
το όριο της φτώχειας, 2,5 εκατομμύρια είναι ανασφάλιστοι, η ανεργία αγγίζει το 28%, το πραγματικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 38% και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%.
Η Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «Όταν στην Ελλάδα σβήνουν τα φώτα», αναφέρει ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
«Κάθονται στα σκοτεινά και εντείνεται ο φόβος ενόψει ενός κρύου χειμώνα», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα. 
 
Το άρθρο προτάσσει τον θάνατο της 13χρονης Σάρας από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιου μαγκαλιού, καθώς στο σπίτι της είχε κοπεί το ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Κάνει αναφορά και σε άλλες ανάλογες τραγωδίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
 
«Σε πολλές οικογένειες τα χρήματα δεν επαρκούν για να πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος, καθώς έχει αυξηθεί το τιμολόγιο κατά σχεδόν 60% από το 2007», γράφει η Handelsblatt. 
 
Παράλληλα, θέτει το ερώτημα εάν η τρόικα αποδέχεται να μην κόβεται το ρεύμα σε αδύναμους πολίτες, αναφέροντας τη σχετική  πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για τη συγκρότηση επιτροπών που θα αποτρέπουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε φτωχές οικογένειες. 
 
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει και υποθέσεις «παράνομης επανασύνδεσης» του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς.  
 
Καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας 
 
Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας εστιάζει και στους ανασφάλιστους και φτωχούς πολίτες. Αναφέρει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ περίπου 3,8 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
«Η Ελλάδα, κατά τον έκτο χρόνο της κρίσης: η σκληρή λιτότητα, στην οποία κινείται η χώρα εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τους διεθνείς δανειστές της, έχει οδηγήσει από το 2009 τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 38%», σημειώνει η Handelsblatt.

Δεν υπάρχουν σχόλια: