31.12.13

Το Ελληνικό κράτος της μίζας ...

 

...και η Γερμανική συνενοχή...
Γνωστός έγκριτος δημοσιογράφος είπε χαριτολογώντας σε πρωινή ραδιοφωνική ότι είναι πολύ εύκολο να βρεις σε ποιες κρατικές προμήθειες έχουν δοθεί μίζες: έχουν όλες μπροστά τους το...
επίθετο «εθνικός» και ο προϋπολογισμός τους έχει από 7 ψηφία κι απάνω. Η ομολογία του πρώην διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αποδεικνύει ότι το δημοσιογραφικό καλαμπούρι είναι απολύτως ακριβές ως προς το περιεχόμενο του.

Η εικόνα που δίνει ο Κάντας είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρξε καμία σοβαρή παραγγελία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την οποίοι οι προμηθευτές οπλικών συστημάτων να μην δωροδοκήσουν τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, ακόμα και με ποσά που ανέρχονταν στο 3% του προϋπολογισμού του έργου. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά με έναν γενικευμένο κανόνα διαφθοράς, όπου η αρπακτικότητα των προμηθευτών συνεταιριζόταν με την ηθική εξαχρείωση των πολιτικών. Ένα πραγματικό κράτος της μίζας που οικοδομήθηκε από τους δύο φορείς του πάλαι ποτέ δικομματισμού, που σήμερα έχουν εξελιχθεί στους μνημονιακούς Διόσκουρους.

Αν και θα ήταν επιφανειακή μια εξήγηση της κρίσης του τύπου “αυτοί τα έφαγαν” (οι κρίσεις είναι σύμφυτες με τον καπιταλισμό και τη διόγκωση της χρηματοπιστωτικής σφαίρας), εντούτοις, τα τεράστια ποσά που ληστεύτηκαν από τον δημόσιο κορβανά, έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Πόσο μάλλον που σύμφωνα με την ομολογία του Κάντα, ο στρατός αγόραζε όπλα που δεν τα είχε ανάγκη (τουλάχιστον σε αυτές τις τιμές) μόνο και μόνο για να πλουτίζουν δωροδοκούντες και δωροδοκούμενοι. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ζοφερό γιατί δεν πρόκειται για συνήθειες του παρελθόντος, που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι άλλαξε οτιδήποτε μετά το τέλος της θητείας του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών.

Για το Ελληνικό κράτος της μίζας δεν φταίνε όμως μόνο οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην άνομη σχέση του χρηματισμού εμπλέκονται δύο πλευρές, εξίσου μεμπτές ηθικά. Σε κάθε πράξη δωροδοκίας δεν αντιστοιχεί μόνο ένας (ή περισσότεροι...) Έλληνας πολιτικός αλλά κι ένας διεθνής επιχειρηματικός κολοσσός. Και ω του θαύματος! Μερικοί από αυτούς τους κολοσσούς είναι ηχηρά ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας : Rheinmetall, Atlas, Kraus s-Maffei Wegmann(KMW). Αν σε αυτές προσθέσουμε την πρωταθλήτρια της διαφθοράς Siemens, τότε λογικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνικές μίζες “λάδωσαν” τη γερμανική οικονομική μηχανή. Η λεηλασία του Ελληνικού Δημοσίους υπήρξε εξαιρετικά επωφελής για τη Γερμανική βιομηχανία.

Καλό είναι λοιπόν, η Γερμανική πολιτική, οικονομική και δημοσιογραφική ελίτ να μην κουνάει το δάχτυλο στη χειμαζόμενη Ελληνική κοινωνία, εγκαλώντας την επί ανηθικότητα. Όχι μόνο επειδή δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά γιατί αυτοί οι λίγοι που τα έφαγαν, είχαν Γερμανούς συνδαιτυμόνες.

"Editorial" (left.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: