31.12.13

Μίχαελ Σουμάχερ: Ο αγώνας της ζωής του...

Εξαιρετικά κρίσιμη παρέμενε χθες η κατάσταση της υγείας του Μίχαελ Σούμαχερ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γκρενόμπλ έπειτα από το ατύχημά του σε πίστα του σκι. Οι θεράποντες ιατροί του αρνήθηκαν να... προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη, λέγοντας ότι μελετούσαν «ώρα με την ώρα» την εξέλιξη των βαριών εγκεφαλικών κακώσεων που έχει υποστεί.
Ο πιο επιτυχημένος πιλότος στην ιστορία της Φόρμουλα 1 έφθασε στο νοσοκομείο της γαλλικής πόλης την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ βρισκόταν ήδη σε κώμα και αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Ο Ζεράρ Σαγιάν που είχε χειρουργήσει τον Σούμαχερ όταν έσπασε το πόδι του το 1999 κατά τη διάρκεια αγωνιστικού ατυχήματος, βρίσκεται στην Γκρενόμπλ ως επισκέπτης. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η ηλικία του φίλου του - ο Σούμαχερ κλείνει τα 45 την ερχόμενη Παρασκευή - καθώς και η πολύ καλή φυσική του κατάσταση θα λειτουργήσουν υπέρ του.
Ωστόσο η νευρολογική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Γαλλίας, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική για την πρόγνωση. Οπως ενημέρωσαν, η νευροχειρουργική επέμβαση που του έγινε μόλις έφθασε μείωσε μεν το αιμάτωμα, αλλά αποκάλυψε αλλοιώσεις και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Κατέβαλλαν προσπάθειες να μειώσουν την ενδοκρανιακή πίεση, ενώ έριξαν τη θερμοκρασία του σώματός του μεταξύ 34 και 35 βαθμών Κελσίου, στο πλαίσιο του κώματος, ώστε να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος και να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός, με στόχο την αντιμετώπιση της φλεγμονής μετά τον τραυματισμό.
Η σύζυγός του και άλλοι συγγενείς έτρεξαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του. «Η οικογένεια δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως θα ήταν αναμενόμενο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Σούμαχερ, Σαμπίνε Κεμ, που πρόσθεσε ότι «εκτιμά ιδιαίτερα το μεγάλο κύμα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο».
Ο εισαγγελέας του Αλμπερτβίλ Φιλίπ Κουίνσι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το ατύχημα, προκειμένου να καθορισθούν οι συνθήκες και η αιτία του και δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως η πρόσκρουση του Σούμαχερ ήταν τόσο σφοδρή ώστε το κράνος που φορούσε διαλύθηκε. Οι διασώστες που έφθασαν κοντά του σε οκτώ λεπτά είδαν αίμα να βγαίνει από το κράνος του.
Ο Σούμαχερ αρχικά διατηρούσε τις αισθήσεις του την ώρα της μεταφοράς του στο τοπικό νοσοκομείο και μετά στην Γκρενόμπλ. Φαίνεται όμως ότι κατόπιν η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο νευροχειρουργός Στεφάν Σαμπάρντ δήλωσε πως στην πρώτη αξονική τομογραφία που του έγινε στον εγκέφαλο, φάνηκε ότι είχε πολλά τραύματα και εσωτερική αιμορραγία, την οποία προσπάθησαν να περιορίσουν με την επέμβαση.

Η ΜΕΡΚΕΛ. «Οπως εκατομμύρια Γερμανοί, η καγκελάριος Μέρκελ και τα μέλη της κυβέρνησης σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν για το σοβαρό ατύχημα του Σούμαχερ και εύχονται την ταχεία ανάρρωσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: