31.12.13

Οι ειδήσεις που αποκρύφτηκαν από τα κυρίαρχα παγκόσμια ΜΜΕ...

Τι «ξέφυγε» από τα κυρίαρχα ΜΜΕ: 13 σημαντικές ειδήσεις της χρονιάς που φεύγει...

Είναι κοινή αντίληψη ότι ο καθορισμός της ατζέντας (agenda setting) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών. Πριν τα κυρίαρχα ΜΜΕ (mainstream media) σχολιάσουν τα...
σημαντικά ζητήματα με τρόπο που θα δημιουργήσει τις επιθυμητές εντυπώσεις στην «κοινή γνώμη», έχουν ήδη φροντίσει να αποκρύψουν από το προσκήνιο θέματα που από μόνα τους αλλάζουν την ατζέντα και αμφισβητούν τις ηγεμονικές αντιλήψεις. Το αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο rt.com συγκέντρωσε τα 13 θέματα του 2013 που καλύφθηκαν ανεπαρκώς ή καθόλου από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την παντοκρατορία μιας χούφτας ενημερωτικών δικτύων και ειδσεογραφικών πρακτορείων που φωτίζουν ή όχι τα θέματα που αφορούν την παγκόσμια «κοινή γνώμη».
Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από «ιστορίες» μεγάλης σημασίας οι οποίες φαίνεται πώς πέρασαν... κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων ΜΜΕ καθώς έθεταν ζητήματα ενοχλητικά για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Εν συντομία, οι... «underreported stories» του 2013:

1) Η δίωξη και η αυτοκτονία του Aaron Swartz: Ο Swartz συμμετείχε στην συγγραφή των προδιαγραφών "RSS 1.0" του RSS, και έχτισε το προγραμματιστικό πλαίσιο ιστοσελίδων web.py και την αρχιτεκτονική για την Open Library.Στις 6 Ιανουαρίου του 2011, ο Swartz συνελήφθη σε σχέση με συστηματική λήψη άρθρων ακαδημαϊκών περιοδικών από το JSTOR, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο ομοσπονδιακής έρευνας. Πέντε ημέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2013, ο Swartz βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν όπου είχε κρεμαστεί υποκύπτοντας στην αφόρητη πίεση της δίωξης εναντίον του.

2) Η απεργία πείνας στο Guantanamo: Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, και κορυφώθηκε λίγο αργότερα καθώς συμμετείχαν πάνω από 100 κρατούμενοι. «Οι παράνομες κρατήσεις, χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας στο Γκουαντάναμο συνεχίζονται εδώ και μια δεκαετία, χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Δεν είναι επομένως παράδοξο που οι κρατούμενοι αισθάνονται απελπισμένοι», δήλωσε με αφορμή την απεργία πείνας η Λόρα Πίτερ από την Human Rights Watch. Δείτε το συγκλονιστικό animation του Guardian για τον εφιάλτη του Guantanamo;


3) Η διαρροή πετρελαίου του Mauflower: Στις 29 Μαρτίου χιλιάδες (πάνω από 10.000!) βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν από αγωγό της Exxon Mobil Corp στο Αρκάνσας. Η καταστροφική διαρροή σημειώθηκε ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέταζαν την κατασκευή του αγωγού Keystone XL που θα μεταφέρει 800.000 βαρέλια αργό πετρέλαιο τη μέρα, από τον Καναδά στον κόλπο του Μεξικού.

4) Η πορεία των εκατομμυρίων με μάσκες του Γκάι Φωκς: Το Λονδίνο και άλλες 450 περίπου μεγάλες πόλεις του κόσμου κατακλύστηκαν το βράδυ της Τρίτης 5 Νοεμβρίου από πλήθος κόσμου. Όλοι τους φορούσαν τη μάσκα των Anonymous, εκείνη που έγινε γνωστή από την ταινία «V for Vendetta». Η παγκόσμια διαμαρτυρία ενάντια στις «διεφθαρμένες κυβερνήσεις» και τις πολυεθνικές υποστηρίχθηκε από τους Anonymous, το WikiLeaks και το κίνημα Occupy καθώς και άλλες ομάδες που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. H 5η Νοεμβρίου επιλέχθηκε καθώς είναι γνωστή στην ιστορία για τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας, την απόπειρα ανατίναξης του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, από τον Βρετανό στρατιώτη και μέλος μιας ομάδας καθολικών συνωμοτών, Γκάι Φωκς.

5) Η παγκόσμια δράση ενάντια στο fracking (υδραυλική ρωγμάτωση): Οι κινητοποιήσεις «Frackdown» πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή πλήθους διαδηλωτών. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου εταιρείες ενέργειας εφαρμόζουν ή επιθυμούν να εφαρμόσουν την εν λόγω μέθοδο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία, στο Pungesti, όπου ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron σχεδιάζει να ξεκινήσει εξορύξεις.

6)Η δολοφονία Todashev από το FBI: Όπως ανέφερε η Washington Post ο 27χρονος «ύποπτος ως συνεργάτης Του βομβιστή της Βοστώνης δεν ήταν οπλισμένος -ούτε με μαχαίρι- όταν τον πυροβόλησαν τα μέλη του FBI στις 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Ο 27χρονος Τοντάσεφ, τσετσενικής καταγωγής, είχε γνωρίσει τον Τάμερλαν Τσαρνάεφ σε προπονήσεις. Ανακρινόταν για την σχέση του μαζί του και φέρεται να ήταν έτοιμος να ομολογήσει ότι οι δύο τους είχαν εμπλακεί σε τριπλή δολοφονία δύο χρόνια πριν.

7) Οι παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της Monsanto και της GMO: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο διαδήλωσαν εναντίον των μεταλλαγμένων τροφών, το Σάββατο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του «March Against Monsanto», ενός κινήματος που «γεννήθηκε» στο Facebook πριν από μερικούς μήνες. Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Σε 52 χώρες και 436 πόλεις, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και από το Μπουένος Άιρες μέχρι το κρατίδιο Ογκούν της Νιγηρίας, πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις με συνθήματα όπως «πραγματικά τρόφιμα για πραγματικούς ανθρώπους» και «σήμανση για τα μεταλλαγμένα – έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε».

8) Ο «πόλεμος» εναντίον των Anonymous: Αρχής γενομένης από το 2009, συνολικά δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κυβερνοεπιθέσεις των Anonymous. Οι διώξεις από κυβερνήσεις και δικαστικές αρχές κορυφώθηκαν το 2013. «Η Χρυσή Αυγή επένδυσε στην απελπισία των ανθρώπων και κατάφερε να μπει στη Βουλή, μετασχηματίζοντας την εγκληματική οργάνωση σε πολιτικό κόμμα» ανέφεραν οι γνωστοί χάκερς σε μια από τις προειδοποιήσεις τους για την Ελλάδα:

9) Η (κατα)δίκη της Chelsea Manning: Σε κάθειρξη 35 ετών καταδικάστηκε στις 21 Αυγούστου ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks. Μετά από δικαστική διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ, που τον περασμένο μήνα είχε κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ για 20 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατασκοπείας και της κλοπής, αποφάσισε επίσης την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε. Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο 25χρονος στρατιώτης κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμη και σε κάθειρξη 90 ετών, αν και οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 60 ετών. Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, δήλωσε την ίδια μέρα ότι σκοπεύει να προβεί σε θεραπεία ορμονών και ζήτησε να αναγνωρίζεται ως γυναίκα: “Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ. Είμαι γυναίκα. Δεδομένου του τρόπου που νιώθω, και έχω νιώσει από την παιδική ηλικία, θέλω να ξεκινήσω το συντομότερο δυνατό ορμονοθεραπεία. Θέλω την υποστήριξη όλων σας σε αυτή τη μετάβαση”.

10) Η δικαστική «νίκη» του Wikileaks, ενώ ο Assange παραμένει στο Εκουαδόρ: Το WikiLeaks βγήκε νικητής στη δικαστική του διαμάχη με τις MasterCard και VISA που ήθελαν να μπλοκάρουν τον μηχανισμό χρηματικής δωρεάς προς το site των αποκαλύψεων.Μετά τη δημοσιοποίηση μυστικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ από το WikiLeaks το 2010, οικονομικές υπηρεσίες όπως το PayPal σταμάτησαν να υποστηρίζουν τη διαδικασία χρηματοδότησης του site, κάτι που έκανε το site να υποστεί καθίζηση στα έσοδά του (κατά 95%, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία). Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό παραβαίνει το νόμο, κάτι που έγινε δεκτό με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση από τον ίδιο τον Julian Assange. H ισλανδική υπηρεσία Valitor, που είναι τοπικός συνεργάτης της MasterCard και της VISA και η οποία έχει μπλοκάρει τις δωρεές προς το WikiLeaks οφείλει να την επαναφέρει, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο. Παράλληλα, ο ιδρυτής του Wikileaks, που από τις 19 Ιουνίου του 2012 έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο (όπου του έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο) παραμένει κλεισμένος στην πρεσβεία με αποτέλεσμα η σωματική και ψυχική υγεία του να χειροτερεύει διαρκώς.



11) Η βίαιη εκδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού από την αρχαία πόλη Maalula της Συρίας: Οι χριστιανοί της πόλης, ομιλητές της δυτικής Αραμαϊκής γλώσσας συμβίωναν αρμονικά με τους μουσουλμάνους μέχρι την κατάληψη της Maalula από ισλαμιστές αντάρτες το Σεπτέμβριο του 2013. Η Maalula μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα καθώς τόσο οι 5.000 χριστιανοί κάτοικοι όσο και η μουσουλμανική κοινότητα την εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων του συριακού εμφυλίου.



12) Η διατήρηση του χάους στη Λιβύη: Δύο χρόνια μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση, η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε έναν φαύλο κύκλο βίας. Το 2013 καταγράφησαν η πολιορκία του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, η επίθεση στη ρωσική πρεσβεία, η απαγωγή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.



13) Το ατελείωτο μακελειό στο Ιράκ: Αν πατήσει κάποιος στην αναζήτηση τη λέξη «Ιράκ» θα πέσει πάνω σε αιματηρές βομβιστικές εκρήξεις και συγκρούσεις με δεκάδες θύματα κάθε φορά. Στην πιο βίαιη χρονιά από το 2008, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 9.000 άνθρωποι. Περίπου δύο χρόνια μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, το λουτρό αίματος συνεχίζεται λόγω της θρησκευτικής διαμάχης μεταξύ Σιιτών (οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία) και Σουνιτών. Την ίδια στιγμή, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς (ποσοστό 53%) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έκαναν "λάθος" με την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που διενεργήθηκε το Μάρτιο του 2013 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την εισβολή για την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

Αναδημοσίευση από το left.gr (με τη σημείωση πως από τις 13 ειδήσεις για τις 10 δεν ασχολήθηκαν ούτε για ένα δεύτερον του λεπτού τα κυρίαρχα εγχώρια Μέσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: