30.11.13

Τουλάχιστον 32 τραυματίες από τη συντριβή ελικοπτέρου...




...στη Γλασκωβη...
Τριάντα δύο άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Γλασκώβης μετά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας το βράδυ της Παρασκευης στην οροφή μιας...
πολυσύχναστης παμπ στο κέντρο της πόλης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Εξάλλου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είναι νεκροί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

«Τριάντα δύο άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Γλασκόβης μετά το χθεσινοβραδινό ατύχημα», αναφέρει η αστυνομία της Σκοτίας σε ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι η πυροσβεστική εξακολουθεί να απεγκλωβίζει ανθρώπους από τα ερείπια της παμπ.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε επαφή με εγκλωβισμένους. Την ώρα του ατυχήματος, που σημειώθηκε στις 22:25 (τοπική ώρα, 00:25 ώρα Ελλάδας) περίπου 120 άνθρωποι βρίσκονταν στην παμπ Clutha όπου έδινε συναυλία το συγκρότημα Esperanza με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής του Αγίου Ανδρέα, εθνική γιορτή της Σκοτίας.

Σε ανακοίνωση του στη σελίδα του στο Facebook το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του είναι σώα και αβλαβή.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν το ελικόπτερο, ένα Eurocopter EC 135 T2, να πέφτει σαν πέτρα στην οροφή της παμπ, ενώ οι θαμώνες άκουσαν έναν υπόκωφο ήχο και στη συνέχεια είδαν την οροφή να υποχωρεί και την παμπ να γεμίζει σκόνη.

Η αστυνομία της Σκοτίας διευκρίνισε ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο αστυνομικοί και ο πολίτης πιλότος, όμως δεν ήταν σε θέση να πει αν κάποιοι από τους τρεις έχουν υποστεί τραύματα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα ελικόπτερο της αστυνομίας ενεπλάκη στο τραγικό ατύχημα στη Γλασκόβη», ανέφερε ο σκοτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ στον λογαριασμό του στο twitter. «Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του ατυχήματος θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί», πρόσθεσε.

Ο Λιούις Ράμσεϊ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής, δήλωσε στον Τύπο ότι οι διασώστες «είναι σε επαφή με ανθρώπους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό του μπαρ Clutha και έχουν επίσης απεγκλωβίσει κάποιους τραυματίες».

Ο Ράμσεϊ πρόσθεσε ότι 125 πυροσβέστες «εργάζονται για να ασφαλίσουν το κτίριο ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι», διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η παμπ είναι σε «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση.

Η αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας Ρόουζ Φιτζέραλντ σημείωσε ότι «διεξάγεται πλήρης έρευνα, όμως σε αυτό το αρχικό στάδιο είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου».

«Εργαζόμαστε σκληρά να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους που παραμένουν μέσα στο κτίριο και θα δώσουμε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες όταν τις έχουμε», πρόσθεσε η Φιτζέραλντ.

Πολλές φωτογραφίες που ανέβηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα σκούρου χρώματος ελικόπτερο με κίτρινα γράμματα πάνω στην οροφή της παμπ Clutha κοντά στον ποταμό Κλάιντ.

Ο Γκόρντον Σμαρτ, διευθυντής σύνταξης της σκοτσέζικης έκδοσης της εφημερίδας Sun, που βρισκόταν κοντά στο σημείο του ατυχήματος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι το ελικόπτερο έπεσε «σαν πέτρα. Μάλλον υπήρξε μηχανική βλάβη», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν «είδα φωτιά, ούτε άκουσα έκρηξη».

«Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Γλασκόβη», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο twitter.

Η Γκρέις ΜακΛιν που βρισκόταν μέσα στην παμπ την ώρα της συντριβής δήλωσε στο BBC ότι ένα συγκρότημα σκα έπαιζε μουσική την ώρα του ατυχήματος.

«Συνέχιζαν να παίζουν και τότε (η οροφή) άρχισε να πέφτει και κάποιος άρχισε να φωνάζει. Τότε όλη η παμπ γέμισε καπνό. Δεν μπορούσες να δει τίποτα, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις».

«Άρχισαν να βγαίνουν άνθρωποι τραυματισμένοι, με αίματα και όλοι πήγαιναν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Δεν πιστεύω ότι (το ελικόπτερο) συνετρίβη. Αν είχε συντριβεί θα υπήρχε φωτιά, θα είχε ακουστεί θόρυβος, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα, είδαμε μόνο καπνό», πρόσθεσε η ΜακΛιν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: