28.11.13

ΟΑΕΕ έως 10.000 ευρώ...





Αυξάνεται από τις πέντε στις δέκα χιλιάδες ευρώ το όριο για την ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς τακτοποίησης χρεών στον ΟΑΕΕ, λόγω του...
μεγάλου αριθμού οφειλετών, αλλά και σοβαρού γραφειοκρατικού προβλήματος, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου την Πέμπτη.
Στην απόφαση οδηγείται το υπουργείο Εργασίας, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, κυρίως μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαπιστώθηκε επίσης πολύ σοβαρό γραφειοκρατικό πρόβλημα, που εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να ενταχθούν στη ρύθμιση, αφού τους ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα.

Ο Β. Κεγκέρογλου τόνισε ότι αποτελεί πολιτική απόφαση να παύσει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές έως 10.000 ευρώ και οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ να επεκταθούν και στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επειδή δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Ανέφερε ότι εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών, με προτεραιότητα σε ανθρώπους με ανίατες ασθένειες και σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και σε εγκύους.

«Δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει "δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη". Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία επισήμανε στην κυβέρνηση ότι ο ΟΑΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη την πραγματική οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: