31.10.13

«Σήμερα άνεργοι, αύριο άρρωστοι»...



 «Βόμβα για τη δημόσια υγεία, έτοιμη να εκραγεί» χαρακτηρίζει την ανεργία των νέων στη Βρετανία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας εκ νέου για...
καταστροφικές συνέπειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο εάν χιλιάδες νέοι άνθρωποι δεν αποδράσουν από τη «ζωή χωρίς εργασία».
Κατάθλιψη και αυτοκτονίες συγκαταλέγονται στις άμεσες συνέπειες, ενώ μακροπρόθεσμα -μέσα στην επόμενη δεκαετία- οι ερευνητές της ΠΟΥ αλλά και του Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστήμιου UCL του Λονδίνου, που συνεργάστηκαν στη μελέτη, υποστηρίζουν ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά των καρκίνων και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 16-24 ούτε εργάζονται αλλά ούτε και σπουδάζουν, ενώ περίπου 115.000 νέοι (18-24) είναι άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια στη Βρετανία, όπου τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων νέων έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Μπορεί το γενικό ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία να μειώνεται, όμως η αδυναμία εύρεσης εργασίας ταλαιπωρεί σταθερά τους νέους άνω των 18. Είναι παγιδευμένοι σε μία εργασιακή κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής σερ Μάικλ Μάρμοντ, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να σώσει τα παιδιά». Οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι, εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει εκτινάξει τα επίπεδα της ανεργίας, ευθύνη μεγάλη φέρει και το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν προωθεί επαγγελματικό προσανατολισμό βάσει των πραγματικών αναγκών σε όλους τους τομείς των σύγχρονων οικονομιών. Πυρά εκτοξεύθηκαν άλλη μία φορά στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι προσφερόμενες παροχές καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, «παγιδεύοντας τους νέους στην οικογενειακή εστία».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάμερον δηλώνει ότι προφανώς και η ηγεσία δεν παρακολουθεί απαθής, γι' αυτό άλλωστε έχει αυξήσει τα κίνητρα των εργοδοτών ώστε να δέχονται νέους για πρακτική και μαθητεία, με στόχο τη μελλοντική απορρόφησή τους. Στον ίδιο άξονα κινούνται και σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, υπό την αιγίδα του Prince's Trust, έχοντας θεσπίσει το θεσμό Make your Mark, που παρέχει προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης, σε συνεργασία με ισχυρές επιχειρήσεις.
Ούτε δουλειά σε υπηρεσίες καθαριότητας μπορούσε να βρει ο 25χρονος Σον Πίρσον, άνεργος επί μία πενταετία. «Ζούσα με τα επιδόματα, στο σπίτι μου, και με χαρτζιλίκωνε η μητέρα μου. Ηθελα να δουλέψω και δεν με έπαιρναν ούτε για καθαριστή, γιατί... δεν είχα εμπειρία» λέει στο BBC. Ο Σον υποστηρίζει ότι η αδυναμία εύρεσης εργασίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Δεν μου έλειπαν απλώς τα χρήματα και η επαγγελματική ικανοποίηση. Εμενα συνεχώς κλεισμένος στο σπίτι, δεν έβλεπα τους φίλους μου, για να μην ξοδεύω και επιβαρύνω την οικογένειά μου, και σύντομα οι μήνες έγιναν χρόνια».
Τα πράγματα άλλαξαν για τον Σον όταν παρακολούθησε προγράμματα του Make your Mark, τα οποία τελικά του χάρισαν μία θέση σε μεγάλη αλυσίδα ενδυμάτων.
(ΠΗΓΕΣ: BBC, WW.INDEPENDENT. CO.UK, WWW.GUARDIAN.CO.UK)

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: