22.8.13

Φιλοκυβερνητική σούπα...



Διαλεκτή Αγγελή

Παρθενική εμφάνιση –με κατάληξη «Τιτανικού»– έκανε χθες το πρωί στις 8.00 η πρώτη ζωντανή ειδησεογραφική εκπομπή της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, με τίτλο «Πρωινή Ενημέρωση» –τίτλος κατοχυρωμένος στη ΝΕΤ εδώ και χρόνια. Η εκπομπή –με...
εμφανή σημάδια προχειρότητας και βιασύνης– διήρκεσε δύο ώρες και οικοδεσπότες ήταν η Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής διεθνών ειδήσεων στον φορέα που έκλεισε η κυβέρνηση, και ο συνάδελφός της Γιάννης Τρουπής, πολιτικός συντάκτης που κάλυπτε επί χρόνια το ρεπορτάζ της Ν.Δ.



Μαζί τους ήταν και η ρεπόρτερ (υπουργείο Ανάπτυξης) Χρύσα Παπασταύρου και το πάνελ συμπληρώθηκε με δύο πολιτικούς συντάκτες: Γιώργος Ευθυμίου (Ν.Δ.) και Διονύσης Μποτώνης (ΠΑΣΟΚ). Η Ανδριάννα Μαγγανιά παρουσίασε διεθνείς ειδήσεις και η Μαριάννα Πετράκη τίτλους ειδήσεων, η Σόνια Φίλη την επικαιρότητα, ο Νίκος Κουντούρης το αστυνομικό ρεπορτάζ και ο Γιάννης Καλιάνος τον καιρό. Το θέμα που μονοπώλησε την εκπομπή ήταν το ζήτημα των πλειστηριασμών, με καλεσμένο τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος δεν έκανε άλλο από το να προπαγανδίζει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τους πλειστηριασμούς. Ιδιαίτερη –άσχημη– εντύπωση έκανε το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα βίντεο, ούτε κάποια ζωντανή σύνδεση, ενώ το δελτίο ειδήσεων περιορίστηκε στα γνωστά κρόουλ στο κάτω μέρος της οθόνης.



Εργασιακή αβεβαιότητα



Αμφίβολο είναι και το εργασιακό καθεστώς υπό το οποίο κλήθηκαν να δουλέψουν τεχνικοί και δημοσιογράφοι.



Ο προεδρεύων του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, κάλεσε τους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν στη χθεσινή εκπομπή να επιδείξουν τις συμβάσεις που υπέγραψαν, όπως αυτοί ισχυρίζονται. Μάλιστα στη συχνότητα της ΕΡΑ έγινε λόγος για σύγκρουση ηλεκτρολόγων με τον προϊστάμενό τους, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά την εργασιακή τους σχέση με τον νέο φορέα. Οι τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από την 1η Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να έχουν υπογράψει κάποια σύμβαση και χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν.



Το ερώτημα ωστόσο παραμένει πώς επελέγησαν αυτοί που εμφανίστηκαν στη χθεσινή εκπομπή, εφόσον η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτός αν πήραν την «έγκριση» διά της πλαγίας.



Τη βιασύνη και τις προχειρότητες παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός, Π. Καψής, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα FM τις απέδωσε στη μεγάλη χρονική πίεση να προλάβουν τις προθεσμίες. Ο υφυπουργός είπε πως θα υπάρξουν διορθώσεις εν λειτουργία και πως μέσα στην επόμενη βδομάδα η πρωινή εκπομπή θα γίνει τετράωρη, ενώ επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και τα δελτία ειδήσεων.



ΕΒU: Αναγκαστήκαμε



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της EBU, για την οποία ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι την κρατούν κρυφή διότι είναι «καταπέλτης εναντίον τους». Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Στην ανακοίνωση η EBU εκφράζει την ικανοποίησή της και χαιρετίζει την ακούραστη συμβολή του προσωπικού της ΕΡΤ στη διατήρηση μιας πολύτιμης υπηρεσίας όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Στη συνέχεια λέει ότι αναγκαστικά δεσμεύεται από τη φύση της ως όργανο να προσφέρει υποστήριξη στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος θα κριθεί από το ελληνικό κοινό. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι πλέον θέμα εθνικής εστίασης.



…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….



«Εμπάργκο» από τα κόμματα



Ισχυρό μέτωπο εμπάργκο φαίνεται να δημιουργείται προς τη μεταβατική Δ.Τ., καθώς τόσο κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και συνδικαλιστικές ομάδες τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ. Μόνο οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να στηρίζουν το νέο παράδοξο εγχείρημα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν φανερά κατά του δίμηνου μορφώματος και δεν θα συμμετάσχουν σε εκπομπές. Την ίδια στάση προτίθενται να τηρήσουν και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο νέος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, λέει στην «Εφ.Συν.»: «Προσωπικά αρνήθηκα να παρουσιαστώ στην εκπομπή της Δ.Τ. λόγω της στάσης που έχουμε επιδείξει ως ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα, όπου στηρίζουμε φανερά τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Θα τεθεί ως ζήτημα στο συμβούλιο και, μέχρι αυτό να αποφανθεί, θα συνεχίσω να αρνούμαι. Οφείλουμε σε αυτή την κρίσιμη φάση να μην εμφανιστούμε σε καμία εκπομπή του μεταβατικού φορέα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: