16.8.13

«Τα μαζεύει» η Ισινμπάγεβα μετά το σάλο με τις ομοφοβικές δηλώσεις...



Στη σκιά της θύελλας αντιδράσεων που ξεσήκωσε με τη δημόσια υποστήριξη του αμφιλεγόμενου νόμου που ποινικοποιεί αυτό που το Κρεμλίνο βαφτίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» και της κριτικής που...
άσκησε σε δύο συναθλήτριές της, η χρυσή Ολυμπιονίκης Ελένα Ισινμπάγεβα εμφανίστηκε να επιχειρεί να κατευνάσει το σάλο λέγοντας πως μπορεί να «παρερμηνεύτηκαν» τα σχόλιά της που έγιναν στην αγγλική γλώσσα.

«Είμαι αντίθετη σε κάθε διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων» λέει τώρα η Ρωσίδα πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.

«Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα και πιστεύω ότι μπορεί να παρερμηνεύτηκαν οι χθεσινές μου δηλώσεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους νόμους άλλων χωρών, ειδικά όταν είναι φιλοξενούμενοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ισινμπάγεβα.

«Σέβομαι τις απόψεις των συναθλητών και δηλώνω με τους ισχυρότερους όρους ότι είμαι αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων» επισήμανε.

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων την Πέμπτη στηρίζοντας το νόμο που στοχοποιεί την ομοφυλοφιλία και έχει επικριθεί από τη Δύση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Η ίδια κατέκρινε ανοιχτά δύο συναθλήτριές της από τη Σουηδία, οι οποίες αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας έχοντας βάψει τα νύχια τους στο χρώμα του ουράνιου τόξου, σύμβολο των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Η Ισινμπάγεβα δήλωσε στα αγγλικά αναφερόμενη στην αθλήτρια Έμμα Γκριν-Τρεγκάρο: «Η στάση της δείχνει ασέβεια στη χώρα μας και στους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε τους νόμους μας, που όλοι οφείλουν να σέβονται.

»Όταν πάμε σε άλλες χώρες, ακολουθούμε τους κανόνες των χωρών που μας φιλοξενούν. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε εκεί τους δικούς μας κανόνες, απλώς προσπαθούμε να τους σεβαστούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς μέσους ανθρώπους, τα αγόρια να ζουν με τα κορίτσια και οι γυναίκες με τους άνδρες. Αυτό προέρχεται από την Ιστορία».

Και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην καταστρέψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι».

Ο νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούνιο απαγορεύει τη διάδοση της αποκαλούμενης «προπαγάνδας» υπέρ «μη παραδοσιακών» σχέσεων. Ουσιαστικά ποινικοποιείται κάθε θετική δημόσια έκφραση σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

Η νομοθεσία έχει ξεσηκώσει φωνές από χώρες της Δύσης για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διενεργηθούν σε έξι μήνες στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Έχουν υπάρξει δε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: