31.7.13

Handelsblatt: Τέλος εποχής για τη «dolce vita» σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία...

Τρεις ανταποκριτές της εφημερίδας καταγράφουν από την Αθήνα, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη τις οδυνηρές αλλαγές που επέφερε η χρηματοοικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Σύμφωνα με τη...

Deutsche Welle, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «την καλοκαιρινή περίοδο κυριαρχούσε στον ευρωπαϊκό Νότο ένας γλυκός τρόπος ζωής. Ωστόσο η κρίση αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων».
Οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τις τρεις χώρες καταγράφοντας ελλείψεις σε τρόφιμα, εργασιακή ανασφάλεια και... εκπτώσεις σε παραλιακά μπαρ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Στο απόσπασμα που αναφέρεται στην Ελλάδα, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ συνομιλεί με ένα ελληνικό ζευγάρι. Η 42χρονη Νάνσι εργαζόταν 20 χρόνια στο εργοστάσιο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της εταιρίας έχασε τη δουλειά της χωρίς ελπίδες να βρει νέα απασχόληση, όπως λέει. Το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας περιγράφει και ο σύζυγός της Χρήστος, που εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη. Οι απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων τον κάνουν να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει κι αυτός τη δουλειά του.
Ο γερμανός δημοσιογράφος προχωρά σε μία καταγραφή των συνεπειών που επέφερε η κρίση στη χώρα: «Σχεδόν 900.000 Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους από το 2009. Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε από το 10% στο 27%. Κυριολεκτικά καμία οικογένεια στον κύκλο των γνωριμιών μου δεν έχει μείνει αλώβητη, όλοι έχουν έναν τουλάχιστον άνεργο στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον.
Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας η κρίση είναι πανταχού παρούσα. Σε κάποιους εμπορικούς δρόμους το ένα τρίτο των καταστημάτων και των εστιατορίων έκλεισαν. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Πίσω από κάθε χρεοκοπία κρύβεται ένα αποτυχημένο πλάνο ζωής, πίσω από κάθε απόλυση ένα ανθρώπινο δράμα», παρατηρεί ο γερμανός σχολιαστής.



Πηγή: Handelsblatt: Τέλος εποχής για τη «dolce vita» σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/116846#ixzz2acqZAmYx

Δεν υπάρχουν σχόλια: