31.7.13

Ε, φτάνει πια !...

Εισφορά και χαράτσι μέχρι να «κλείσει η τρύπα»...
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016 ήταν η έκπληξη που έκρυβε η Κομισιόν στην έκθεσή της, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το «έκτακτο» τέλος στο εισόδημα θα διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο, ώστε να ...
καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα από τη μη επιβολή του 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων, αλλά και η μη περικοπή των συντάξεων των στρατιωτικών.

Η διατήρηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%, θα συνδυαστεί με τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Το νέο Μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει ένα νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, που θα είναι αναλογικότερος και θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, οι σημαντικές καθυστερήσεις στη συλλογή των δεδομένων, ώστε να σχεδιαστεί «αυτή η ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτηρίζει η έκθεση, προκαλεί προβληματισμό για το αν θα είναι έτοιμη εγκαίρως η κυβέρνηση.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία 2,7 δισ. ευρώ (ή 2,9 δισ. ευρώ εφ' όσον καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης). Οπως όμως χαρακτηριστικά λέει η έκθεση, «βασική πρόκληση παραμένει η συλλογή των εσόδων και η διατήρηση των ποσοστών είσπραξης που έφερε ο πετυχημένος φόρος μέσω της ΔΕΗ». Ακριβώς για αυτό το λόγο η κυβέρνηση «δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων) για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε έλλειψη». Με λίγα λόγια, οι δανειστές μας δεν πιστεύουν ότι οι εφορίες μπορούν να συλλέξουν τα έσοδα, αλλά ούτε η κυβέρνηση να ετοιμάσει εγκαίρως ένα σωστό νόμο και γι' αυτό αποφασίζει τη διατήρηση του χαρατσιού ακόμη ένα χρόνο.

Ηλεκτρικό και αντικειμενικές

Επιβάρυνση στο λογαριασμό της ΔΕΗ όμως δεν θα φέρει μόνο το χαράτσι στα ακίνητα αλλά και η πρόβλεψη για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το νέο Μνημόνιο επισημαίνει ότι οι τιμές πρέπει να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διανομής προκειμένου να υπάρχει κίνητρο εισόδου νέων ομίλων στην αγορά. Γι' αυτό το λόγο η τρόικα ζητεί κατάργηση των επιδοτήσεων στα χαμηλά τιμολόγια αγροτών και οικιακών πελατών με χαμηλή κατανάλωση. Η έκθεση επίσης διαπιστώνει πολιτικές αντιστάσεις στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ μέσω της σύστασης ξεχωριστής εταιρείας, έπειτα από νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Αμετάβλητες θα παραμείνουν και το 2014 οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εξαιτίας της στρεβλής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά. Οπως αναφέρεται, έως το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται. Το επόμενο βήμα θα είναι τον Ιανουάριο του 2015 να διαμορφωθούν οι νέες τιμές ζώνης σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Σημαντικές καθυστερήσεις βλέπει η Κομισιόν και στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 6 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα που έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, όπως σημειώνει η Κομισιόν έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η αναγκαία ρευστότητα στις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: