31.7.13

Επιστήμονες δημιούργησαν δόντια από ... ούρα...


Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να αναπτύξουν με επιτυχία ανθρώπινα δόντια από βλαστοκύτταρα που πήραν από ούρα.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως κάποια μέρα η τεχνική τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των δοντιών που έχουν καταστραφεί λόγω...
ηλικίας ή της κακής στοματικής υγείας, με τα ούρα να αποτελούν επιπλέον μία λιγότερο αμφιλεγόμενη πηγή βλαστικών κυττάρων από τα ανθρώπινα έμβρυα.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής και Υγείας της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cell Regeneration Journal, πήραν κύτταρα ανθρώπινων ούρων και τα αναπρογραμμάτισαν ώστε να ξαναγίνουν βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, τα μεταμόσχευσαν μαζί με άλλο βιολογικό υλικό σε ποντίκια και μετά από λίγες εβδομάδες άρχισαν να δημιουργούνται νέα μικροσκοπικά δόντια, που περιείχαν οδοντική πούλπα, οδοντίνη, σμάλτο κ.α. Ωστόσο, τα δόντια αυτά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο τα κανονικά.

Παρόλο που υπάρχει μέλλον ακόμα μέχρι οι επιστήμονες να καταφέρουν να δημιουργήσουν πλήρη δόντια από ούρα, υπήρξε ήδη κριτική γύρω από τη συγκεκριμένη πρακτική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρις Μέισον από το University College του Λονδίνου, που είναι ειδικός στα βλαστοκύτταρα, «τα ανθρώπινα ούρα είναι ενδεχομένως μία από τις χειρότερες πηγές βλαστοκυττάρων. Πέραν του ότι περιέχουν πολύ λίγα κύτταρα και η αποτελεσματικότητα της μετατροπής τους σε βλαστοκύτταρα είναι πολύ μικρή, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια σε σχέση με άλλες πηγές βλαστικών κυττάρων.»

Πηγή: BBC, The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: