31.7.13

ΦΠΑ... στο πόδι...



Σύγχυση προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία γεννά μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του μέτρου. Τα...
μη αλκοολούχα ποτά θα πωλούνται με 13% ΦΠΑ αν σερβίρονται σε κατάστημα και με 23% ΦΠΑ αν παραδίδονται κατ’ οίκον ή καταναλώνονται στα όρθια.

Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει στα ξενοδοχεία, όπου φαγητά και αναψυκτικά θα σερβίρονται με τον μειωμένο ΦΠΑ στο δωμάτιο και με τον προηγούμενο ΦΠΑ από το μίνι μπαρ του δωματίου.

Το υπουργείο Οικονομικών παίζει με τα νεύρα της αγοράς ορίζοντας δύο ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν, γεγονός το οποίο συν τοις άλλοις εκτιμάται ότι δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για κρούσματα φοροδιαφυγής.

Εν μέσω των αντιδράσεων τις οποίες προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, την Τετάρτη το πρωί, τοποθετήθηκε μέσω του twitter. Ενώ αρχικά φάνηκε να διαψεύδει το περιεχόμενο της εγκυκλίου, λέγοντας πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται», στη συνέχεια... βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή. Όχι το φαγητό. Ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τις επιχειρήσεις εστίασης να επιβραβευτούν με ειδικό ταμπελάκι όσες μειώσουν κατά τουλάχιστον 5% τις τιμές τους στα ¾ του καταλόγου τους, παρά το γεγονός ότι η μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13% θα αποφέρει μείωση των τελικών τιμών της τάξης του 8,1%.

πηγη enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: