31.7.13

Ο σκορπιός και το βατραχάκι...



Πλήρη απογοήτευση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να ξεκινήσει την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ ο νέος διοικητής του, Θ. Αμπατζόγλου, τον οποίο γνωρίζουμε από ...
τη θητεία του στο ΙΚΑ, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή αλλά και από τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα (πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των φαρμακοποιών). Αν και κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., ελπίζαμε ότι θα διατηρούσε αποστάσεις με τις καταστροφικές συνέπειες που είχε επί δεκαετίες η εμπλοκή των πολιτευτών στη λειτουργία του Οργανισμού.

Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Κ» προ τριμήνου, εκπαραθύρωσε δύο περιφερειακούς διευθυντές του ΟΑΕΔ για να τοποθετήσει στις θέσεις τους γνωστούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Θα μου πείτε, δεν γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Φυσικά. Απλώς είχαμε την ψευδαίσθηση όλοι ότι κάτι διδαχτήκαμε από τη χρεοκοπία της χώρας. Φαίνεται, όμως, ότι κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Ειδικά στον ΟΑΕΔ όπου η ανάδειξη ενός συνδικαλιστή σε διοικητή (το έχουμε ξαναζήσει και με τον πρώην επικεφαλής του ΟΑΕΔ κ. Βερναρδάκη) είχε αναχθεί σε κανόνα, τέτοιες εξελίξεις δεν είναι σπάνιες.

Ακολουθώντας, λοιπόν, την παραδοσιακή κομματική γραμμή προώθησης των «δικών» μας παιδιών, έσπευσε ο κ. Αμπατζόγλου και αντικατέστησε τον περιφερειακό διευθυντή Μακεδονίας Δημ. Καραμπέρη, (κατέχει το βαθμό Β΄ Π.Ε. Οικονομικού Διοικητικού) με τον κ. Δ. Κανελλίδη, (κατέχει βαθμό Β΄ Τ.Ε. Πληροφορικής) ο οποίος, μάλιστα, είναι ο συνδικαλιστής που μετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων τόσο στο Δ.Σ. όσο και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Σύμφωνα δε με την καταγγελία που μας κοινοποίησε ο αποπεμφθείς περιφερειακός διευθυντής του ΟΑΕΔ, όλα αυτά έγιναν χωρίς νόμιμη απόφαση Συμβουλίου, χωρίς υπηρεσιακή διαδικασία και χωρίς να συντρέχει ο χρόνος κρίσης διευθυντών ή προϊσταμένων. Να σημειωθεί ότι ο αποπεμφθείς περιφερειακός διευθυντής είχε τοποθετηθεί με νόμιμη διαδικασία κατόπιν μοριοδότησης από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Επίσης το ίδιο σκηνικό στήθηκε και στην Πελοπόννησο όπου η περιφερειακή διευθύντρια Ειρ. Μαρίνου αποπέμφθηκε για να αναδειχτεί στη θέση της συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ.

Αυτές οι παρεμβολές στη διοικητική λειτουργία του ΟΑΕΔ συνιστούν επαναφορά του παρελθόντος στη χειρότερη μορφή του. Βεβαίως, τις περιμέναμε. Είχαν προαναγγελθεί όταν ζητήθηκε το ίδιο από τον τέως διοικητή Ηλ. Κικίλια. Ο ίδιος αρνήθηκε να καταργήσει εν μια νυκτί τους περιφερειακούς διευθυντές. Ετσι διατήρησε την αξιοπρέπειά του αλλά έχασε τη θέση του. Το ερώτημα είναι γιατί άλλα πολιτικά πρόσωπα ρισκάρουν τόσο εύκολα τη δική τους αξιοπρέπεια. Προφανώς θεωρούν ότι σύντομα είτε θα έχουμε εκλογές είτε θα επανέλθουμε στο πρότερο ασύδοτο καθεστώς. Αλλη απάντηση δεν βρίσκω, όσο κι αν οι φίλοι μου μού υπενθυμίζουν συνέχεια το ανέκδοτο με τον σκορπιό και το βατραχάκι...

Χριστίνα Κοψίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: