18.6.13

WSJ: Στην Αθήνα κλέβουν χάλκινα αγάλματα ηρώων για λίγα ευρώ...

Τα χάλκινα αγάλματα κάνουν «φτερά» από τους δρόμους της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία εκτιμά ότι η «έκρηξη» τιμών στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων και μετάλλων έχει οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο.
Σε δημοσίευμα που...
φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι τα χάλκινα αγάλματα των σύγχρονων Ελλήνων ηρώων αφαιρούνται από διάφορους επιτήδειους και γίνονται χαλκός για λίγα μόνο ευρώ.

Η WSJ γράφει ότι μεταξύ των αγαλμάτων που έχουν κλαπεί τον τελευταίο χρόνο είναι η προτομή του Καζαντζάκη, ένας Ελ Γκρέκο και άλλα οκτώ αγάλματα.

Πρόκειται για τα αγάλματα δύο αντιστασιακών αγωνιστών του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, ενός ήρωα του 1821, ενός πρώην Δημάρχου της Αθήνας και ενός κουβανού ήρωα, του Χοσέ Μαρτί. Η WSJ σημειώνει ακόμη πως είχε κλαπεί επίσης η προτομή του Μπολιβάρ, η οποία, ωστόσο, αντικαταστάθηκε.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο άγαλμα του Μακρυγιάννη ο οποίο, όπως γράφει, λόγω του μεγέθους του έργου, έχασε τελικά μόνο το σπαθί του.

«Ήταν πιο εύκολο για τους κλέφτες καθώς το άγαλμα ήταν πολύ βαρύ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρέλας ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα.

Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι εν λόγω κλοπές αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» αφού σε ολόκληρη την Ελλάδα χάνονται συνεχώς πολλά κομμάτια μετάλλων, από καπάκια υπονόμων, σίτες ομβρίων υδάτων, καλώδια ρεύματος και μετασχηματιστές, ακόμη και σιδηροδρομικές ράγες.

«Πάνω από 900 καπάκια υπονόμων εκλάπησαν μέσα σε ένα μήνα το 2011» προσθέτει η WSJ και φέρνει ως παράδειγμα και την κλοπή μιας καμπάνας από εκκλησιά στην Κρήτη το 2012, την τρίτη σε διάστημα έξι μηνών…
 http://www.trelokouneli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: