2.6.13

Ερντογάν: Μπελάς το twitter...

«Δεν είμαι δικτάτορας, υπηρετώ το λαό»

Πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές...

Ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις επέρριψε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο...


οποίος παρά το ότι έδωσε την εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθεί αργά το Σάββατο αποκλιμακώνοντας κάπως την κατάσταση, εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προοπτική να ολοκληρωθούν τα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξίμ.

«Εάν υπήρξαν κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν, μπορώ να ζητήσω συγνώμη», είπε στο HaberTurk σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, αν και από την άλλη δεν έλειψαν οι σκληροί χαρακτηρισμοί για τους διαδηλωτές.

Το θέμα «είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά», πρόσθεσε.

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Οι διαδηλωτές δεν αντιδρούν «δεν είναι μόνο για αυτά τα 12 δέντρα που ξεριζώθηκαν» στο Γκέζι, κίνηση που έγινε η αφορμή για τις πρώτες διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα.

«Προφανώς», τόνισε, «δεν θα ζητήσω την άδεια για αυτό από τον αρχηγό του CHP [δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα] ή από μερικούς πλιατσικολόγους». Οι διαδηλωτές, επέμεινε, «καίνε και καταστρέφουν καταστήματα: είναι αυτό δημοκρατία;»

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο Ερντογάν ήταν σαφής: «νομίζουμε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί σε αντίσταση σε κάθε δρόμο και προκαλεί αυτές τις διαμαρτυρίες».

Αλλά ακόμη, εξαπέλυσε πυρά και κατά των κοινωνικών δικτύων. Έκανε λόγο για τον «μπελά του Twitter» (bela: αυτή την κατανοητή και στην Ελλάδα λέξη χρησιμοποίησε κατά την Hurriyet) το οποίο είναι, κατ'αυτόν, ένας χώρος διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Για όσους τον αποκαλούν δικτάτορα –αυτό κάνει και μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών– ο Ερντογάν απάντησε ότι «φέραμε την Τουρκία σε μια νέα εποχή. Αν αποκαλούν έτσι έναν που είναι υπηρέτης του λαού, τότε δεν έχουν να πω τίποτα».

Σε άλλη περίσταση την Κυριακή συμπλήρωσε: «Δεν είμαι κύριος του λαού, η δικτατορία δεν τρέχει στο αίμα ή τον χαρακτήρα μου. Είμαι υπηρέτης του λαού».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Ταξίμ θα χτιστεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τζαμί και εμπορικό κέντρο. Κατά τον Ερντογάν δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση να χτιστεί εμπορικό κέντρο: «ίσως φτιάξουμε ένα μουσείο της πόλης ή ένα χώρο που θα ενώνει πολλές δραστηριότητες», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης θα κατεδαφιστεί το πολιτιστικό κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ (επίσης κοντά στην πλατεία), προτείνοντας να χτιστεί στη θέση του όπερα...

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: