15.6.13

Για ζήτημα δημοκρατίας έκανε λόγο o Bενιζέλος για την ΕΡΤ από το Παρίσι...

Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο περιθώριο του Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.
«Η βίαιη διακοπή της εκπομπής της...
ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας, ένα ζήτημα θεσμικό. Και θέτει επίσης ένα πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία και την προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, που είναι μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Συμμετέχουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, ευρωπαϊκής υπευθυνότητας, για λόγους υπευθυνότητας απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί σεβόμαστε τις θυσίες του λαού μας, και έχουμε το καθήκον να προτείνουμε μία λύση στέρεη, χωρίς εξτρεμισμούς, που να δίνει προοπτική, αν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή αντίληψη σε ό,τι την λιτότητα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Συμμετέχουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα στην κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής υπευθυνότητας, ευρωπαϊκής υπευθυνότητας, για λόγους υπευθυνότητας απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί σεβόμαστε τις θυσίες του λαού μας, και έχουμε το καθήκον να προτείνουμε μία λύση στέρεη, χωρίς εξτρεμισμούς, που να δίνει προοπτική, αν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή αντίληψη σε ό,τι την λιτότητα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους συναδέλφους μου για την άμεση θετική τους αντίδραση. Και κυρίως θα πρέπει να σημειώσω ιδιαιτέρως την εξαιρετική επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κ. Μάρτιν Σουλτς, στον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί ο Μάρτιν Σούλτς, ως εκπρόσωπος του ανώτατου ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού οργάνου, έθεσε το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμότητας και επίσης το θέμα της δημοκρατικής δεοντολογίας.

Πρέπει να σεβόμαστε τον πλουραλισμό, πρέπει να σεβόμαστε τις βάσεις των δημοκρατικών αξιών μας, όχι μόνο το πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν είναι μόνος σκοπός η αντοχή της οικονομίας, αλλά επίσης ο σεβασμός της δημοκρατικής πολιτικής και πολιτιστικής ατμόσφαιρας που είναι απολύτως συνώνυμη με την Ευρώπη. Γιατί για μας, η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα εγχείρημα οικονομικό είναι κυρίως ένα εγχείρημα κοινωνικό, ένα εγχείρημα ποιότητας των αξιών, ένα εγχείρημα ιστορικό και πολιτιστικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: