18.6.13

Guardian: Aσαφής η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ παρότι έδωσε διέξοδο στους πολιτικούς αρχηγούς....

Η απειλή των πρόωρων εκλογών που συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να υποχωρεί καθώς πλέον η Ελλάδα οδεύει προς ανασχηματισμό, γράφει ο Guardian. To ΣτΕ, συνεχίζει, έδωσε ....
διέξοδο στους τρεις αρχηγούς, με την απόφαση του να ανοίξει και να λειτουργεί η ΕΡΤ, καθώς θα αναδιαρθρώνεται.

«Η απόφαση έρχεται έξι ημέρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει ξαφνικά την ΕΡΤ για να εξοικονομήσει χρήματα και να ευχαριστήσει τους ξένους δανειστές, απόφαση που προκάλεσε δημοσιογραφική, πολιτική και συνδικαλιστική κατακραυγή. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο φαίνεται να δικαιώνει τη στάση Σαμαρά για έναν πιο λιτό, φθηνό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά δίνει παράλληλα τη δυνατότητα για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όπως ζητούσαν οι δύο εταίροι στην κυβέρνηση, δίνοντας έτσι και στους τρεις (σ.σ.: εταίρους) διέξοδο από το φάντασμα των πρόωρων εκλογών», αναλύει η βρετανική εφημερίδα.

Όλα τα μέρη κάνουν λόγο για νίκη, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν διευκρινίζεται – όπως τονίζει το δημοσίευμα – αν η ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσει με το κανονικό της πρόγραμμα ή απλά θα επαναλάβει εν μέρει τις εργασίες της μέχρι την έναρξη του νέου φορέα.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις των τριών πολιτικών αρχηγών μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ, ενώ περιγράφει και τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που παρέμεναν έξω από το ραδιομέγαρο και οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. ,

«Η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ άρχισε να παίζει και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Χρονά έλεγε ότι «είμαι εδώ επτά νύχτες και αυτή είναι η πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να χαμογελούν», περιγράφει ο συντάκτης.

Η απειλή των πρόωρων εκλογών που συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να υποχωρεί καθώς πλέον η Ελλάδα οδεύει προς ανασχηματισμό, συνεχίζει ο συντάκτης που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου ότι «ποτέ πολιτικός ηγέτης δεν είπε ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» ή ότι «οι εκλογές δεν είχαν καν συζητηθεί».

«Γνωρίζοντας ότι οι σύμμαχοί του θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό σε ενδεχόμενες εκλογές, ο συντηρητικός Σαμαράς αρνήθηκε να φέρει πίσω την «αμαρτωλό» ΕΡΤ και δεσμεύθηκε για τον εκσυγχρονισμό μιας χώρας, που όπως είπε είχε γίνει ένα «Jurassic Park» αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, συνεχίζει ο Guardian, εξέφρασε την ανησυχία ότι ι η Ελλάδα είχε περιπέσει πίσω στις ημέρες της κρίσης. «Είναι κάτι σαν deja vu με την Ελλάδα», είπε.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, στις χιλιάδες κόσμου και στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο Ναπολέοντα των διασώσεων»....
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: