10.6.13

Η Google τιμά τον «παραμυθά» Μόρις Σέντακ...



Η ταινία «Where the wild things are» που έσπασε ταμεία το 2009 ήταν βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου Μόρις Σέντακ. Σήμερα, 85 χρόνια από τη γέννηση του, η Google τον τιμά με ένα χαριτωμένο ημικυκλικό doodle.

Ο...
Σέντακ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1928 από οικογένεια Πολωνών Εβραίων, και πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια σε ένα πολύ κλειστό αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον και διαρκώς περιορισμένος από ασθένειες. Η ανάγκη του να εκφραστεί τον οδήγησε να αποτυπώσει τις τις αναμνήσεις του στο χαρτί και έτσι δημιούργησε περισσότερα από 50 εικονογραφημένα βιβλία.

Παρά τον δύσκολο και στρυφνό χαρακτήρα του, τα έργα του καταξιώθηκαν αμέσως και ο Σέντακ έφτασε να θεωρείται στις ΗΠΑ ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων», ενώ κέρδισε πολλά βραβεία για τις εικονογραφήσεις του.

Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν από τη σουηδική κυβέρνηση, ενώ το 1996 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον τίμησε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σημερινό doodle της Google είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Σέντακ «Where the Wild Things Are» διηγείται την ιστορία του Μαξ, ενός ατίθασου και ευαίσθητου παιδιού, που το σκάει από το σπίτι του και βρίσκει καταφύγιο στον κόσμο των Μαγικών Πλασμάτων.

Τα Μαγικά Πλάσματα τον χρίζουν βασιλιά τους και εκείνος τους υπόσχεται να φτιάξει έναν τόπο όπου όλοι θα είναι ευτυχισμένοι, ωστόσο σύντομα διαπιστώνει ότι η διακυβέρνηση ενός μαγικού βασιλείου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: