9.6.13

Edimorial...

Πρόταση Οικονομόπουλου για μετοχοποίηση «Ελευθεροτυπίας»...

ΦΙΛΟΙ αναγνώστες, το σημείωμα αυτό είναι ο οφειλόμενος απολογισμός του πρώτου σταδίου και μια...
κατάθεση ψυχής για τα «γιατί και πώς» της επανέκδοσης του ανεξάρτητου ιστορικού φύλλου.

Ο ΠΡΩΤΟΣ στόχος επιτεύχθηκε. Παρά τις απόπειρες υπονόμευσης, η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας. Και βέβαια εξακολουθεί να κυκλοφορεί, παρά τον ανορθόδοξο πόλεμο ανθρώπων που αντιστρατεύονται τα ίδια τα συμφέροντά τους, ενώ εξελίσσονται διευθετήσεις για την επιβίωση διαπλεκόμενων και υπόπτως πάμπλουτων παραγόντων του Τύπου. Με τρικλοποδιές μεγαλοσυνδικαλιστών και με τη συνδρομή διαφόρων. Χωρίς στήριξη από τράπεζες, που, ενισχυμένες με δημόσιο χρήμα, είχαν μόνο να ωφεληθούν από την επανέκδοση.

ΨΥΧΗ της επανέκδοσης οι εργαζόμενοι και η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου, που σαν σήμερα τέσσερις μήνες πριν μας άφησε. Η φίλη και συνοδοιπόρος σε μάχες ενάντια στη μεταπολιτευτική παρακμή. Η ασυμβίβαστη ρεπόρτερ, που, μαζί με το διευθυντή, συσπείρωσαν παλιούς συντάκτες και συνεργάτες. Ανθρώπους που είτε πίστεψαν στη δύναμη του τίτλου της, στην παράδοση και το μέλλον του, είτε, απλά, χρειάζονταν ύστερα από δεκατρείς μήνες ουσιαστικής ανεργίας να ξαναδουλέψουν. Κάπως έτσι, τον Ιανουάριο, βρήκαν δουλειά 196 άξιοι επαγγελματίες.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ βασίστηκε σε τρεις πυλώνες.

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ πυλώνας ήταν όσα χρήματα διέθεσα και η πρώτη συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες για τους βασικούς όρους της εξυγίανσης. Το σχέδιο αυτό, για την υλοποίηση του οποίου είναι αναγκαία η εξεύρεση επενδυτών με κεφάλαια της τάξης των 5.000.000 ευρώ, προβλέπει τη μεταβίβαση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης στο Χ.Α. «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», αναδιάρθρωση των οφειλών της προς τις τράπεζες, εξόφληση, μαζί με την κεφαλαιουχική συμμετοχή, των παλαιών εργαζομένων της, καθώς και ρύθμιση των πολύ μικρότερων υποχρεώσεών της προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές της. Με τον τρόπο αυτό η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία έχει την καλύτερη ισορροπία υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις και δεν ενεπλάκη ποτέ σε δημόσια έργα και προμήθειες, μπορεί να καταστεί σύντομα η πρώτη οικονομικά υγιής επιχείρηση ενημέρωσης στην Ελλάδα. Πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της. Συγκεντρώνοντας πολλά άλλα ΜΜΕ. Και παραμένοντας ανεξάρτητη, επειδή -όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και επικρατήσουν υγιή τραπεζικά κριτήρια- θα είναι οικονομικά αυτάρκης.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ και τρίτος πυλώνας, ήταν η συνεννόηση με ανθρώπους που μόνοι τους θα κρίνουν αν τήρησαν το λόγο τους. Οσοι συνεχίσουν, θα δώσουν βάρος σε αυτά που συμφωνήσαμε, σε αυτά που πιστεύουμε. Και σε μια ακόμη πιο έντονη προσπάθεια, η επανέκδοση -η οποία αναδιοργανώνεται- να συσπειρώσει αναγνώστες, συνεργάτες, φίλους, συμμάχους και συμμετόχους, όσους αντιλαμβάνονται ότι το πράγμα δεν πάει άλλο. Οσους συμμερίζονται ότι «Χρέος δικό σου να σώσεις τον κόσμο είναι».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» δεν υποστηρίζει κόμματα, αλλά ιδέες. Δεν υποστηρίζει τον κρατισμό, αλλά την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα. Δεν είναι όργανο κανενός. Και αδιαφορεί για τις κατά καιρούς αστειότητες των παρατρεχάμενων του συστήματος, που επιχειρούν από την ανακοίνωση κιόλας της επανέκδοσης να την υπονομεύσουν.

Η ΕΚΔΟΣΗ ξεκίνησε με στόχο να ανοίξει και να στρώσει επαρκείς δρόμους και συζητήσεις για τη διόρθωση του πολιτικού συστήματος, την αναγέννηση της κοινωνίας, τη συνεννόηση και τη συσπείρωση πίσω από λύσεις και όχι πίσω από προβλήματα ή ψευτοδιλήμματα. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Και θα πορευθεί όπως μπορεί και με όσους μπορούν. Είτε είναι μέσα είτε απ' έξω.

ΚΑΠΟΙΟΙ ισχυρίζονται ότι η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας», στο πρώτο στάδιο, ίσως δεν έδωσε σταθερό και σαφές πολιτικό στίγμα. Και εννοούν βέβαια κομματικό στίγμα, με βάση τους ξεθωριασμένους διαχωρισμούς της μεταπολίτευσης. Η έκδοση είπε ξεκάθαρα ότι θέλει να σωθεί ο τόπος, αλλά ακόμα δεν ανέπτυξε επαρκείς προτάσεις για το πώς. Δεν έλαβαν το βήμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι, περισσότερες φωνές έξω από το σύστημα, άνθρωποι που όχι απλά σιχαίνονται την ανικανότητα, την υποκρισία και το κουκούλωμα, αλλά θέλουν, ειλικρινά, να βοηθήσουν να πάει ο τόπος μπροστά. Με εξαιρέσεις, η έκδοση αντί να προτείνει τρόπους να υπάρξει «πίτα», θύμισε πως άδειο ταψί δεν μοιράζεται.

ΟΜΩΣ! Η επανέκδοση άνοιξε πολλά θέματα, συνδέοντας το χαρτί με το Διαδίκτυο και εμπλουτίζοντας κάθε φύλλο με δικό της πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό. Ανοιξε τη συζήτηση για το Νέο Σύνταγμα, ως εργαλείο για την έξοδο από την κρίση, την οποία και θα επαναφέρει, αν μη τι άλλο για την επιστροφή του χαμένου πλούτου, των νέων και ικανών που φεύγουν. Δημοσιοποίησε ειδήσεις που αλλού δεν δημοσιεύονται. Εβγαλε έρευνες που, με κίνδυνο ζωής συντακτών με φλόγα για την αλήθεια και για τον άνθρωπο, έριξαν φως σε σκελετούς μέσα σε σκονισμένα ντουλάπια. Εβγαλε και βγάζει ειδήσεις, ακόμη και εάν ορισμένες δεν προβλήθηκαν επαρκώς.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ στάδιο ολοκληρώθηκε. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε για τους μήνες που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, πριν παραταθεί. Είναι αυτονόητο ότι μετοχές της εταιρείας, που με λογικά μέσα διαχειρίζεται την επανέκδοση, είναι, χωρίς αντάλλαγμα, στη διάθεση όσων εργαζομένων ή άλλων θέλουν και μπορούν να συμπορευθούμε. Ωστε η «Ελευθεροτυπία» να προχωρά, η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» να εξυγιανθεί, οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της να πληρωθούν.

Η ΕΚΔΟΣΗ αυτή είναι ένα εγχείρημα που εξελίσσεται με το διακαή πόθο να συμβάλει στην πραγμάτωση του οράματος των πολλών να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα. Να αναστηθεί η ελπίδα για Δικαιοσύνη, αποτελεσματική διακυβέρνηση, αξιοπρέπεια και προκοπή. Να ενώσουμε οι Ελληνες τις δυνάμεις μας. Αντί να πιάνουμε ο ένας τον άλλο από το λαιμό, να βάζουμε πλάτη ο ένας στον άλλο για να προχωρούμε. Ποντάροντας σε μια νέα Ελλάδα, με αξιοκρατία, λογική και μέλλον. Ως κατά Καζαντζάκη άνθρωποι, ας το δει ο καθένας και σαν δική του ευκαιρία...

Ο εκδότης

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: