26.6.13

Cosco και TAP επί τάπητος...




Στην Αθήνα καταφτάνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού. Επίσημος λόγος της επίσκεψης είναι τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο, βασικός στόχος της κινεζικής εταιρείας είναι το...
ίδιο το λιμάνι. Ο κ. Τζιαφού αναμένεται γι’ αυτό να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Όλα αυτά γίνονται εν μέσω κινητοποιήσεων καθώς οι εργαζόμενοι στα λιμάνια προχωρούν σε κινητοποιήσεις με αίτημα να μπει «στοπ» στο «ξεπούλημα» των λιμανιών. Ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται επίσης με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν εν όψει της απόφασης για τον αγωγό που θα επιλεγεί για να μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.



Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη στις 10:00 το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Στις 18:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον ΤΑP, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. Από πλευράς TAP θα υπογράψει o Managing Director, Kjetil Tungland.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως στο ότι ο TAP έχει το προβάδισμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην επιθεώρηση New Europe, το οποίο επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Μπακού» η κοινοπραξία της BP και της SOCAR, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, θα ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ο TAP (Trans-Adriatic Pipeline) είναι ο νικητής, έναντι του Nabucco.

Με το βλέμμα στο λιμάνι

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού και επίσημος λόγος της επίσκεψής του είναι τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Γουέι Τζιαφού θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosco ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το λιμάνι του Πειραιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ότι πρέπει να πωληθεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εντός του 2013 των 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου. Ενδεικτική θεωρήθηκε η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», στην οποία δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2014, μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εντός του έτους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για περίοδο 30 ως 40 ετών.

ΟΜΥΛΕ κατά ιδιωτικοποιήσεων

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Coscο θέτουν ορισμένα ερωτήματα ανάμεσα στα οποία είναι εάν είναι γεγονός πως η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Επίσης εκφράζουν την απορία γιατί να γίνουν εγκαίνια σε έναν ημιτελή προβλήτα που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2015, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η ΟΜΥΛΕ μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Αρχιεργατών - Εποπτών ΟΛΠ αποφάσισαν εν όψει των Γενικών Συνελεύσεων των ΟΛΠ και ΟΛΘ να πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, στάσεις εργασίας από τις 12.00 ως τις 19.00 με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Στον ΟΛΠ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12.30 στις πύλες του ΣΕΜΠΟ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: