28.6.13

CNN: Οι ΗΠΑ θέλουν τον Σνόουντεν, αλλά δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη Ρωσία...

Ως «μοναδική στα χρονικά» περίπτωση χαρακτηρίζει την υπόθεση του πρώην σύμβουλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν ο δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακαρία, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι τόνοι...
στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας έχουν ανέβει μετά την προστασία που παρέχει η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σνόουντεν ως «επιβάτη διαμετακόμισης» στη Μόσχα και την άρνησή του να τον εκδώσει στις αμερικανικές Αρχές. Ο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου απαίτησε από τη Ρωσία να εκδώσει τον πρώην πράκτορα της CIA «χωρίς καμία καθυστέρηση».

«Αυτή τη στιγμή ο Λευκός Οίκος υπολογίζει πόση πίεση μπορεί να ασκήσει πάνω στη Ρωσία. Ξεκίνησαν επιδεικνύοντας πυγμή, αλλά όταν είδαν πως η ρωσική πλευρά δεν θα ενέδιδε στις απαιτήσεις τους, αποφάσισαν να αλλάξουν διάθεση και να είναι πιο ευγενικοί. Οπότε πλέον χρησιμοποιούν το χαρτί του «μπορείτε να μας βοηθήσετε;»», τονίζει ο διακεκριμένος Ινδός σχολιαστής.

Και προσθέτει: «η περίπτωση Σνόουντεν είναι μοναδική και ιδιαίτερη, καθότι είναι κάποιος που αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης πολλών κρατών και κυβερνήσεων. Οπότε, από την πλευρά των χωρών αυτών το ζήτημα είναι από μόνο του περίπλοκο. Στοιχηματίζω πως αν γινόταν μια δημοσκόπηση αυτή τη στιγμή στη Ρωσία ή την Κίνα, οι πολίτες θα επιδοκίμαζαν τις κινήσεις των κυβερνήσεων τους».

Οπότε το ερώτημα που τίθεται άμεσα είναι το εξής: μπορούν οι ΗΠΑ να δώσουν κάτι στη Ρωσία, ώστε να πάρουν ως αντάλλαγμα τον Σνόουντεν; «Η Μόσχα θα επιθυμούσε την χαλάρωση της τροπολογίας Τζάκσον-Βάνικ, σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Είναι ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου που πρέπει να καταργηθεί. Επίσης, οι δυο πλευρές θα μπορουσαν να ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι άλλα, εμπορικά κυρίως, ζητήματα», σημειώνει ο Ζακαρία.

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφους 365 υπέρ και 43 κατά, ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η λεγόμενη τροπολογία Jackson-Vanik, που προβλέπει περιορισμούς στις συναλλαγές με τη Ρωσία και χρονολογείται από το 1974. Αλλά από μόνο του αυτό δεν αποτελεί επαρκές προηγούμενο για να αλλάξει η διάθεση του προέδρου Πούτιν να προστατεύσει τον πρώην πράκτορα της CIA δυσκολεύοντας τη ζωή των «Αμερικανών φίλων» του...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: