5.6.13

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης η κυβέρνηση...




"Τι είναι αυτό που, επιτέλους, θέλει το ΠΑΣΟΚ;», φέρεται να διερωτώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν ότι «επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου είναι να...
“κοντύνουν” τον Σαμαρά, με στόχο να κερδίσουν οι ίδιοι».

Η υποβόσκουσα κρίση στη σχέση των τριών κυβερνητικών εταίρων φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις ανοιχτής κόντρας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή. Τις τελευταίες ημέρες τα «κρούσματα» διαφωνίας πολλαπλασιάστηκαν:


Η αρχή έγινε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όταν η ΝΔ τορπίλισε το σχέδιο νόμου Ρουπακιώτη
Η δεύτερη αφορμή ήταν η χθεσινή «ανταρσία» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που έθεσαν βέτο στο κατεπείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τα δάνεια
Ένα τρίτο περιστατικό σημειώθηκε επίσης χθες όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς έθεσε θέμα άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών. Υπό της αντιδράσεις και των κυβερνητικών εταίρων ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναδιπλώθηκε.

ΠΑΣΟΚ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας

Το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον Βήμα FM, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «δεν δεχόμαστε να μας κάνει μαθήματα υπευθυνότητας ο Σαμαράς με τα Ζάππεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την πιο συχνή παρουσία του στη Βουλή, αλλά και ανασχηματισμό και αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας άμεσα. Κατηγόρησε εξάλλου τη ΝΔ και τα στελέχη της ότι εκβιάζουν με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακόμη να προχωρήσουν άμεσα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και καθυστερούν αδικαιολόγητα επί μήνες, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, οι αποκρατικοποιήσεις και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ενώ εξέφρασε και την πλήρη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με το ενδεχόμενο επαναφοράς των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσαν σε συνέντευξή τους στον ΑΝΤ1 ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές

Πάντως, σύμφωνα με «Το Βήμα», ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και την προσεχή εβδομάδα θα επιχειρήσει να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των τριών εταίρων.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη αναχωρεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και το Σαββατοκύριακο είναι το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος.

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέκλεισε χθες και ο Φώτης Κουβέλης. «Η κυβέρνηση θα διανύσει τη θητεία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η χώρα δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε διαδικασίες εκλογών. Έχουμε βγει στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και αυτό το δρόμο πρέπει να τον διανύσουμε με επιτυχία. Δεν χρειάζονται εκλογές», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: