15.6.13

Ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία η απόφαση για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορείου ΕΕ και ΗΠΑ...


Καταρχήν συμφωνία επετεύχθη στο Συμβούλιο της Ε.Ε των υπουργών Εμπορίου που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις...
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο.

Έπειτα από 13 ώρες διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, συμφώνησε να ξεκινήσει τις διαδικασίες με τις ΗΠΑ με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου εξαιρώντας προς το παρόν τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική βιομηχανία, την λεγόμενη «πολιτιστική εξαίρεση» έπειτα από πιέσεις της Γαλλίας.

Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ τόνισε πως οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε συμφώνησαν σχεδόν απόλυτα στις λεπτομέρειες, με μοναδική εξαίρεση τις γαλλικές επιφυλάξεις και υπογράμμισε πως ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις, ήτοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από πλευράς Ε.Ε και τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων».

http://topstory.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: