26.6.13

Διπλωματική κρίση ΗΠΑ - Ρωσίας για τα μυστικά του Σνόουντεν...

Σε κρίση οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, μετά την επίδειξη ισχύος Πούτιν αναφορικά με την «προστασία» του
Έντουαρτ Σνόουντεν ως «επιβάτη διαμετακόμισης» στη Μόσχα και την άρνησή του να τον εκδώσει στις αμερικανικές Αρχές.

Ο...
Λευκός Οίκος, έπειτα από τις «προκλητικές» δηλώσεις του Ρώσου προέδρου απαίτησε από τη Ρωσία να εκδώσει τον πρώην πράκτορα της CIA «χωρίς καμία καθυστέρηση».

«Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Πούτιν ότι δεν θέλουμε αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την άλλη ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, το απόγευμα της Τρίτης.

«Αν και δεν έχουμε συνάψει μια συμφωνία έκδοσης με τη Ρωσία, υπάρχει ωστόσο μια σαφής νομική βάση για να απελάσει τον Σνόουντεν, βάσει της κατάστασης των ταξιδιωτικών εγγράφων του και των κατηγοριών που εκκρεμούν σε βάρος του», πρόσθεσε.

«Ελπίζω όλο αυτό να μην επηρεάσει τις καλές μας σχέσεις με την ΗΠΑ. Ελπίζω οι συνεργάτες μας να καταλάβουν αυτή μας την πράξη», είχε σημειώσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, αφού κατέστησε σαφές πως «δε θα παραδώσουμε τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της Ρωσίας».

Όσον αφορά δε, στις κατηγορίες κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν, ο Ρώσος πρόεδρος τις χαρακτήρισε «ανοησίες».

«Εμείς μπορούμε να εκδώσουμε ξένους πολίτες μόνο σε χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει σχετικές διεθνείς συνθήκες. (...) Ο Σνόουντεν δε χρειάζεται βίζα για τη Ρωσία και μπορεί από εδώ να βγάλει εισιτήριο για όποιον προορισμό επιθυμεί», σημείωσε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «ο Σνόουντεν έφτασε ως επιβάτης διαμετακόμισης και είναι σε ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου της Μόσχας».

«Η Ρωσία δε θα τον εκδώσει. Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, όσο πιο γρήγορα ο ίδιος επιλέξει τον τελικό του προορισμό, τόσο το καλύτερο γι 'αυτόν», είπε ακόμη ο Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: