6.6.13

«Δεν υποχωρώ», λέει ο Ερντογάν, πριν επιστρέψει στη «φλεγόμενη» Τουρκία...

Τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσουν, διαμηνύει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πριν επιστρέψει στην Τουρκία που ...
συνταράσσεται επί μία εβδομάδα από διαδηλώσεις που έχουν μετατραπεί σε ένα άνευ προηγουμένου μαζικό κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του και του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).



Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους από την Τύνιδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας στη βόρεια Αφρική για την οποία αναχώρησε ενώ η Κωνσταντινούπολη «καιγόταν». Η άφιξη του τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το βράδυ.

Δίνοντας δείγματα γραφής για το πώς θα χειριστεί στο εξής την κατάσταση, έκανε λόγο για «εκμετάλλευση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» από ομάδες που «καίνε και καταστρέφουν».

«Εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες» ανέφερε.

Ο περιορισμός των σχολίων του σε μία ομάδα διαδηλωτών ήταν η μόνη ένδειξη ενός σχετικά ηπιότερου τόνου συγκριτικά με τις αρχές τις εβδομάδες όταν περιέγραφε συνολικά τους διαδηλωτές ως πλιατσικολόγους. Κατά τα άλλα όμως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του παρά τις διαδηλώσεις.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα από την Τύνιδα στα αιτήματα των διαδηλωτών που κοινοποιήθηκαν στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων, ο Ερντογάν είπε: «Εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων».

«Δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε. Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας» διεμήνυσε.

Και συνέχισε: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε».

Όλα τα βλέμματα στην Τουρκία παραμένουν στραμμένα στην επιστροφή του τούρκου πρωθυπουργού του με το ερώτημα εάν θα υιοθετήσει κάποιον ηπιότερo τόνο -ακολουθώντας το «πνεύμα συμβιβασμού» που επέδειξε η κυβέρνηση κατά την απουσία του.

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που αντιδρούν στα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Οι οργανώσεις μετέφεραν στον Μπουλέντ Αρίντς το αίτημά τους να παραμείνει το πάρκο ανέπαφο και να μην κατεδαφιστεί το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, ωστόσο το αποτέλεσμα της συνάντησης ήλθε να προκαταλάβει ο Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια, που περιλαμβάνουμε και την οικοδόμηση τζαμιού, θα προχωρήσουν κανονικά.

Προ της επιστροφής του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, πως έξι ξένοι υπήκοοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελίας και ένας έβδομος συνελήφθη για «υποκίνηση ταραχών». Ουδείς εξ αυτών φέρει διπλωματικό διαβατήριο, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός παρά τις σχετικές πληροφορίες που είχαν υπάρξει.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Ερντογάν και την καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας για την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή και καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας για τη βάναυση καταστολή και το μπαράζ δακρυγόνων που «έπνιξαν» την Κωνσταντινούπολη και μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Οι νεκροί των ταραχών έχουν φθάσει τους τέσσερις, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 4.000 σε δεκάδες πόλεις. Την Τετάρτη σημειώθηκαν για πρώτη φορά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης στην Ριζούντα, γενέτειρα του Ερντογάν...
crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: