4.6.13

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, οι υπογραφές και τα ...σκουπίδια της Κρήτης...

Γιατί πήρε το φάκελο ο ίδιος ο περιφερειάρχης και ζητούσε τις υπογραφές των υπουργών...
Τι θα γίνει με τα σκουπίδια της Κρήτης εάν τυχόν ο Σαμαράς Κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης του; Ακούγεται άσχετο το ένα με το άλλο , αλλά στην Περιφέρεια Κρήτης αγωνιούν μην...
τυχόν και γίνει ο έτσι κι αλλιώς αναμενόμενος ανασχηματισμός και δεν πάρουν όλες τις υπόγραφες των υπουργών για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων. Σε αυτή την περίπτωση ό,τι προσπάθεια έχει γίνει μέχρι τώρα θα ξαναρχίσει από την αρχή!

Χθες και ο ίδιος ο περιφερειάρχης επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του πατριάρχη μετέβη στο υπουργείο Ανάπτυξης για να εξασφαλίσει την...Πέμπτη από τις έξι υπογραφες που απαιτούνται για τον περιφερειακό σχεδιασμό πείθοντας τον κ.Χατζηδάκη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες και τώρα απομένει ένας υπουργός να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το ΦΕΚ και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που για την Κρήτη είναι Όρος περιβαλλοντικός εάν θέλουμε να κρατήσουμε το νησι σε ένα αξιόπρεπες επίπεδο.

Το θέμα του ανασχηματισμού δεν το αναφέρουν στην Περιφέρεια και στον ΕΣΔΑΚ ως...θεωρητικό κίνδυνο. Ξέρουν ότι εάν δεν έχουν πάρει όλες τις υπόγραφες μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση και Κάποιοι υπουργοί μετακινηθούν σημαίνει ότι ακόμη και...μία υπογραφή να μείνει τότε πάει στράφι όλη η προσπάθεια. Διότι οι νέοι υπουργοί πρέπει να υπογράψουν για να είναι δεσμευτικό το ΦΕΚ, που βεβαίως χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθούν, δηλαδή κι άλλοι μήνες...

Αγώνας δρόμου

Για τον λόγο αυτό έχει ‘επιστρατευθεί’ και ο περιφερειάρχης που προσωπικά έχει ζητήσει από τους υπουργούς να συνυπογράψουν την απόφαση. Αυτό ίσως γίνει μέχρι την άλλη εβδομάδα εάν δεν κριθεί ότι χρειάζεται και υπογραφή του υπουργού Οικονομικών...

«Θα τρέξουμε για να πάρουμε όλες τις υπόγραφες και εάν χρειαστεί θα ξαναπάω για τον σκοπό αυτό» είπε ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης που είναι έτοιμος μετά το ΦΕΚ και το περιφερειακό Συμβούλιο να προκηρύξει τις πρώτες προσκλήσεις για να ξεκινήσουν τα έργα που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με τον κ.Αρναουτάκη το σημαντικό είναι ότι έχουν δώσει το πράσινο φως τα υπουργεία για ένα ‘ περιφερειακό σχεδιασμό που είναι πρότυπος για την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα που ταλανίζει δεκαετίες την Κρήτη την οποία έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκοί Δικαστήριο’.
Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προβλεπόμενου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, έχει υπολογιστεί στα 130 εκ. Ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης, και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την Κρήτη, την οποία όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», και προσέθεσε: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρόβλημα των απορριμμάτων, μας ταλαιπωρεί εδώ και 20 χρόνια, και το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δώσει οριστική λύση και στο θέμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων».

Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ περιμένουν και αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι φορείς που θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν θα πάρουν έργα θα χρηματοδοτηθούν πάραυτα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις Κάνουν λόγο για την περιοχή της Χερσονήσου και του Αμαρίου που φαίνεται ότι έχουν ετοιμότητα και ωριμότητα να προχωρήσουν απορροφώντας χρήματα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα έργα.

πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: