24.6.13

Εντός, εκτός και επί τα... αριστερά πλέον η ΔΗΜΑΡ...



Μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν μοιάζει να είναι για τη ΔΗΜΑΡ ο δρόμος μετά την έξοδο από την κυβέρνηση. Εντός μπορούσε να κάνει διακριτή τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «υπεύθυνη δύναμη» στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας». Εκτός, ποιο χώρο έρχεται να καλύψει;

Ο...
Φ. Κουβέλης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές» και επιχείρησε να δώσει ένα πρώτο πολιτικό στίγμα για τη στάση του κόμματός του από την επόμενη ημέρα: διακριτές πολιτικές θέσεις, στήριξη μεταρρυθμίσεων κατά περίπτωση, ανάδειξη αυταρχικών και κομματικών επιλογών, που δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας. Με άλλα λόγια, θα είναι συμπολίτευση και αντιπολίτευση κατά περίπτωση, παραπέμποντας σε μια στροφή εντός, εκτός και επί τα αριστερά.

Για ορισμένα στελέχη του κόμματος, η επιλογή ήδη φαίνεται αδιέξοδη. Τα τέσσερα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, που καταψήφισαν την εισήγηση του Φ. Κουβέλη για απόσυρση υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων που υπέδειξε το κόμμα στην κυβέρνηση, όχι μόνο φρόντισαν να κάνουν αισθητή τη διαφοροποίησή τους εντός της κλειστής συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση, την οποία μάλλον θα ζήλευε ο Αντ. Σαμαράς.

Μίλησαν για «αυτοκτονική τάση» με «άλμα στο κενό», χρεώνουν στο κόμμα ότι «μεγέθυνε αδικαιολόγητα μια διαφωνία για το εργασιακό καθεστώς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση», θεωρούν πρόσχημα τη στάση της Ν.Δ. για την «απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών», στάση που κατά τους ίδιους «αποδομεί την ιδέα της Αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».

Σε σαφώς ήπιους τόνους εκφράστηκε η διαφωνία των βουλευτών Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού. Πάνω απ' όλα, όμως, η επιλογή της αποχής του Σπ. Λυκούδη ήταν μια κίνηση με έντονο συμβολισμό. Ο ίδιος δεν είναι μόνο γραμματέας, αλλά εξελέγη βουλευτής ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, και επίσης είναι ο στενός συνεργάτης του προέδρου Φ. Κουβέλη.

Με το τέλος της τρικομματικής, η ΔΗΜΑΡ μοιάζει χωρισμένη στα τρία: λίγοι θα ήθελαν να συνεχίσει να μετέχει το κόμμα στην κυβέρνηση, οι περισσότεροι επικροτούν την αποχώρηση και άλλοι φλερτάρουν πολιτικά με την ψήφο ανοχής. «Ποιος θέτει σήμερα ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης;» ρωτούσε στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, για να δώσει την απάντηση: «Εάν τεθεί, τότε η ΔΗΜΑΡ θα καθορίσει τη στάση της».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του κόμματος να στείλει τον πρόεδρο στο Μαξίμου με μια πρόταση «όλα ή τίποτα» οδηγούσε αναγκαστικά σε ρήξη. Ο πρόεδρος δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί. Η άλλη ανάγνωση θέλει το ΠΑΣΟΚ να ήταν αυτό που «έσπασε» την υπό διαμόρφωση κοινή στάση.

Οσο δύσκολα, όμως, θα μπορούσε να «αντέξει» η ΔΗΜΑΡ το πολιτικό βάρος των επόμενων απολύσεων αλά ΕΡΤ, άλλο τόσο ρισκάρει τώρα. Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, θα ακολουθήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τετάρτη και η εβδομάδα θα κλείσει με την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Ο λόγος πλέον στα όργανα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: