15.6.13

Συντηρητικοί και προοδευτικοί αντιμέτωποι στο Ιράν – έκλεισαν οι κάλπες...


Με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών στην επικράτεια και πέντε ωρών στην πρωτεύουσα Τεχεράνη έκλεισαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στο Ιράν.

Η πολύωρη ...
παράταση στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων δόθηκε λόγω της απρόσμενα μεγάλης συμμετοχής, εγείροντας το ενδεχόμενοι οι ψηφοφόροι των φιλελεύθερων παρατάξεων να εγκατέλειψαν το σχεδιαζόμενο μποϊκοτάζ.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση έπειτα από τις κάλπες του 2009, οι οποίες σημαδεύτηκαν από εκτεταμένες και πολυήμερες ταραχές στους δρόμους της Τεχεράνης, με τους υποστηρικτές των προοδευτικών παρατάξεων να καταγγέλλουν νοθεία υπέρ του συντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ.

Οι κάλπες αναμένεται να φέρουν εκ νέου αντιμέτωπες τις συντηρητικές και τις πιο προοδευτικές πλευρές της ιρανικής κοινωνίας. Από την πλευρά των συντηρητικών, κύρια δύναμη είναι ο πυρηνικός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλίλι, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει πως είναι «100%» ενάντιος στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τους αντιπάλους του περσικού κράτους.

Στην αντίπερα όχθη, οι προοδευτικοί φαίνεται πως έχουν συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπο του Χασάν Ρογχάνι, του μοναδικού σχετικά μετριοπαθούς υποψηφίου που απέμεινε έπειτα από μήνες έντονου προεκλογικού κλίματος....\
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: