5.6.13

Ναόμι Κλάιν: Δεν αρκεί το «όχι», χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις...




Το παράδειγμα της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από τους εργαζόμενους εξήρε η δημοσιογράφος, ερευνήτρια και ακτιβίστρια, Ναόμι Κλάιν. Καυτηρίασε τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι ...
συνέβαλαν με τη στάση τους στην υπαγωγή της χώρας στο δόγμα του σοκ.

«Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν κάνουν τη δουλειά τους, ώστε ο κόσμος να μάθει ότι υπάρχουν εναλλακτικές, σαν αυτή εδώ στη ΒΙΟΜΕ», δήλωσε η Ναόμι Κλάιν, μιλώντας στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

Εκτίμησε ότι το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ «πρέπει να το βγάλουμε προς τα έξω, γιατί χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κλείνουν στην κρίση». Όπως τόνισε: «Αντί να γινόμαστε φοβισμένα παιδιά και να δίνουμε όλη τη δύναμη στις ελίτ, όπως μας κάνει να πράττουμε το δόγμα του σοκ, μπορούμε να ωριμάσουμε και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε. Πρέπει να διεκδικήσουμε εξουσία για εμάς και τις κοινότητές μας. Αυτή είναι η εναλλακτική στο δόγμα του σοκ και αυτό γίνεται και εδώ στη ΒΙΟΜΕ».

Η Ναόμι Κλάιν προέτρεψε τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τις δύσκολες στιγμές που περνούν ως αφορμή για μια πραγματική μεταμόρφωση, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην Τουρκία: «Μια εβδομάδα πριν, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στην Τουρκία κι ότι το κύμα της αντίστασης θα εξαπλωνόταν σε όλον τον κόσμο. Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί σας παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα. Κανένας δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα αλλάξει τη ροή του κύματος και θα προκαλέσει τσουνάμι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα, να μην το αφήσουμε απλά να περάσει από πάνω μας [...] ‘Οταν έρθει το επόμενο κύμα, τα κινήματα πρέπει να είναι έτοιμα και να το περιμένουν με πραγματικές εναλλακτικές για μια άλλη οικονομία, ένα διαφορετικό είδος εξουσίας».

Επέκρινε τον νεοφιλελευθερισμό, λέγοντας ότι «μας έμαθε πώς να αγοράζουμε και να κάνουμε πολέμους, αλλά όχι πώς να χτίζουμε», ενώ μίλησε και για την ευθύνη της Αριστεράς. «Η αντίσταση σήμερα δεν είναι απλά να λέμε “όχι”, το απλό “όχι” είναι φθηνό», είπε και υπογράμμισε: «Οι άνθρωποι δεν δέχονται όσα συμβαίνουν επειδή έχουν πειστεί ότι είναι σωστά, αλλά επειδή τρομοκρατούνται απ΄τη λογική ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε όχι, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε μια σειρά συγκεκριμένων και πραγματικών εναλλακτικών, στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να πουν “ναι”, για να σπάσει η ύπνωση. Αυτό δημιουργεί μια καθοριστική ευκαιρία για την Αριστερά στην Ελλάδα»

Τέλος, η δημοσιογράφος επανέλαβε όσα είπε χθες για την κατάσταση που βίωσε στις Σκουριές, συγκρίνοντας την «αστυνομοκρατία» με την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: