14.6.13

Συχνότητες για την ελευθερία, όχι για την εξουσία...

Κανείς δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι η ΕΡΤ αποτελεί Μέσο Ενημέρωσης ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας, ανεξάρτητο από τα εκάστοτε κυβερνητικά και κομματικά συμφέροντα, μέσο το οποίο διακρίνεται για την πλήρη ελευθερία του δημοσιογραφικού έργου.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, διαχρονικά, γνωρίζουν και έχουν να αφηγηθούν, από...


πρώτο χέρι, ιστορίες κυβερνητικής-κρατικής προπαγάνδας, ελέγχου της ροής της πληροφορίας, ιστορίες καλοπληρωμένων συμβούλων και παραγωγών, αργομισθίας, εκχώρησης άνευ όρων του πολύτιμου αρχείου στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά συμφέροντα, προώθησης των ευνοούμενων των εκάστοτε κυβερνητικών εταίρων. Τα γνωρίζουν αυτά οι ακροατές και οι τηλεθεατές της ΕΡΤ, όπως θυμούνται τους αλήστου μνήμης Μαρούδα, Ρουσόπουλο, Λιάτσο, Παναγόπουλο.

Το έμαθαν οι Αρβανίτης και Κατσίμη για να αναφερθούμε μόνον σε ένα πρόσφατο περιστατικό εκδίωξης δημοσιογραφικής εργασίας που επιλέγει, μέσα στα όρια που θέτει ένα κρατικό κανάλι, να κάνει δημοσιογραφία διαφορετική από την κυρίαρχη, μη επιθετική προς την κοινωνία.

Το διάταγμα Κεδίκογλου περί δήθεν δημόσιας (νέας) ΕΡΤ –μη κομματικής και επιχειρηματικής- μόνο γέλωτα προκαλεί. Γέλωτα στους εργαζόμενους και την κοινωνία, χαμόγελα στους καναλάρχες (εφοπλιστές, εργολάβους, τραπεζίτες) των ιδιωτικών καναλιών, που καραδοκούν να αρπάξουν τη λεία της δημόσιας περιουσίας της ΕΡΤ. Δίκτυο με συχνότητες εκπομπής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, υποδομές (μηχανήματα, πομποί, κ.ά.), ιστορικό ραδιοτηλεοπτικό αρχείο.

Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός της κερδοσκοπικής ολιγαρχίας και του κρατικού συστήματος θέλει να επιβάλλει απόλυτη ΣΙΩΠΗ στην κοινωνία και τις διεκδικήσεις της, να νομιμοποιήσει την σύγχρονη νεοναζιστική λαίλαπα με την εκδίωξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και την εξάρθρωση της ιστορικής μνήμης, να απογυμνώσει τις τοπικές κοινωνίες από την πρόσβαση στο κέντρο. Κράτος και καναλάρχες επιδιώκουν με τον έλεγχο των συχνοτήτων να ελέγξουν πανοπτικά τη ζωή και τη σκέψη, όπως το είδαμε άλλωστε και με την επίθεση στα μέσα αντιπληροφόρησης (Ράδιο Ένταση, Indymedia, 98 FM).

Οι πομφόλυγες Κεδίκογλου για νέα, δημόσια ΕΡΤ υποκρύπτουν την πρόθεση δημιουργίας ενός μιντιακού συστήματος ελεγχόμενου από την τρικομματική λαίλαπα, που το πρωί θα μεταδίδει Θεία Λειτουργία, το βράδυ θα ξερνάει ρατσισμό και εθνικισμό πασπαλισμένα με τα «αξιώματα» της νεοφιλελεύθερης χούντας, ενώ το μεσημέρι θα εξευτελίζει ανήμπορους ανθρώπους, όπως το πράττουν τα ιδιωτικά κανάλια.

Μία πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί παρά να ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους της, από την ίδια την Κοινωνία –με άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

Να υπηρετεί τους πολίτες , όχι την Εξουσία και το Κέρδος.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να παλέψουν για μία άλλη, αυτοδιαχειριζόμενη ραδιοτηλεόραση, να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας και να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς του καθεστώτος.

Συχνότητες για την ελευθερία, όχι για την εξουσία...

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
ak2003.gr

enimerosi24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: