2.6.13

Νάνος Βαλαωρίτης: Οι χρυσαυγίτες είναι κούφια καρύδια...


«Τα κάνουν όλα για λόγους προπαγάνδας»...

Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης στα 92 του χρόνια έχει τη μαχητική ορμή ενός 20άρη. Η αντιρατσιστική επιστολή του, με...


αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συγκλόνισε το Διαδίκτυο και αναπαράχθηκε με ταχύτητα φωτός.

Σε όσους τον κατηγόρησαν ότι ξαφνικά έγραψε γράμμα στον πρωθυπουργό, εκ του μη όντος, τους απαντά να διαβάσουν τα άρθρα του που δημοσιεύθηκαν στο Conteiner και το TVXS.gr και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Από τη στιγμή που το Focus σήκωσε το δάχτυλο της Αφροδίτης, κατάλαβα ότι μας γίνεται γενικευμένη επίθεση. Πρώτα ο κανονιοβολισμός και μετά έρχεται το πεζικό και καταλαμβάνει», εξηγεί.

Πώς σχολιάζετε την απάντηση που σας έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς;

Θέλω να τον ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανε να μου απαντήσει. Βέβαια, μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω διάλογο για πολιτικά θέματα, γιατί εγώ ουσιαστικά μιλάω για την καθημερινότητα και τα πράγματα που παρατηρώ να γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι μία απάντηση σε έναν ιδιώτη, όπως είμαι εγώ, πολύ σπάνια έχει δώσει πρωθυπουργός. Και αυτό με τιμάει ιδιαιτέρως. Φυσικά, η κοινή μας φιλία για τον Ελύτη δημιουργεί μία γέφυρα που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δημόσιος λόγος, είναι περισσότερο ιδιωτικός. Θα ήθελα να σχολιάσω όμως την κριτική που μου γίνεται ότι αγνοώ το μεταναστευτικό. Δεν το αγνοώ. Βρίσκω ότι είμαστε εγκλωβισμένοι από δύο πλευρές. Αφενός από τους Τούρκους, που προωθούν τους μετανάστες σε μας ανεξέλεγκτα, και αφετέρου η Ευρώπη δεν μας βοηθά καθόλου στο τι να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι η Ευρώπη να βρει μια λύση να στέλνει πίσω αυτούς τους ανθρώπους εκέι απ' όπου προήλθαν.

Είναι σύνθετο το μεταναστευτικό γιατί υπάρχουν πολιτικοί πρόσφυγες, υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις...

Χρειάζεται ολόκληρη γραφειοκρατία. Ποιος θα την πληρώσει που εμείς είμαστε χρεοκοπημένοι; Αυτό λέω. Η Ελλάδα είναι σε μια θέση γεωγραφική τόσο δύσκολη και συγχρόνως μας έχει χτυπήσει η Ευρώπη, με τη Γερμανία επικεφαλής, οικονομικά με τέτοιον τρόπο που βρισκόμαστε σχεδόν όπως στην Κατοχή. Δηλαδή να μην μπορεί να επιβιώσει ο μέσος Ελληνας πολίτης και ταυτόχρονα να έχουμε επικρίσεις ότι είμαστε ρατσιστές, ξενόφοβοι και ανίκανοι να κάνουμε κάτι για τους μετανάστες.

Επηρεάζεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό;

Ε, βέβαια. Πάρα πολύ. Ολα αυτά χειροτερεύουν την υπόστασή μας. Οι Γερμανοί είμαι σίγουρος ότι δεν μας συμπαθούν και χαίρονται που βρισκόμαστε σ' αυτή τη δύσκολη θέση χωρίς να το έχουν μεθοδεύσει αυτοί, και φυσικά για την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής. Η οποία είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της φτώχειας, της ανεργίας και της ταπείνωσης των Γερμανών στους Ελληνες. Αυτοί που ψήφισαν Χ.Α. είμαι βέβαιος ότι δεν είναι όλοι οπαδοί της νεοναζιστικής νοοτροπίας. Νομίζουν ότι η Χ.Α. υπεραμύνεται της εθνικής μας υπερηφάνειας και ταυτότητας. Νομίζω, κάνουν μεγάλο λάθος. Γιατί η εθνική μας ταυτότητα δεν εξαρτάται από ρατσιστικές μεθοδεύσεις ενός τέτοιου μορφώματος που δεν έπρεπε να μπει στη Βουλή. Η Δικαιοσύνη έπρεπε να τους βγάλει ανάξιους να κάνουν κόμμα εφόσον είναι υπέρ της βίας.

Τότε όμως δεν είχαν αποθρασυνθεί και δεν είχαν δείξει ξεκάθαρα το πρόσωπό τους με προπηλακισμούς εντός της Βουλής, τις οπλοφορίες, τα τάγματα εφόδου κ.λπ.

Η Χ.Α. τα κάνει όλα αυτά για λόγους προπαγάνδας. Ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει, νομίζει ότι είναι μάτσο και δυνατοί και κάνουν αυτά που εμείς σκεφτόμαστε. Ουσιαστικά είναι κούφια καρύδια. Η συμπεριφορά αυτή δεν αφορά καθόλου την εθνική υπερηφάνεια αλλά είναι λανθασμένη μέθοδος μέσα σε μία δημοκρατική χώρα. Η οποία μέθοδος είναι και απαράδεκτη.

Θεωρείτε ότι η Χ.Α. θα «ξεφουσκώσει» όταν αλλάξει η κατάσταση;

Φυσικά! Θα αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης και η λιτότητα, γιατί οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται, καθώς έχει ανέβει η ανεργία στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και η Γαλλία είναι στην άκρη του γκρεμού της ύφεσης, κι αυτό θα είναι αποτυχία του γερμανικού προγράμματος. Θα καταβαραθρωθεί όλη η Ευρώπη. Οταν αλλάξει αυτή η πολιτική θα αλλάξει και εδώ. Μοιραία. Αλλά και εμείς πρέπει να είμαστε διαυγείς και να το λέμε στους Ευρωπαίους και στους Γερμανούς ότι η πολιτική τους μας έχει καταστρέψει και υποπτευόμαστε ότι το κάνουν εκδικητικά. Πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι δεν είμαστε ένας ηλίθιος λαός που δεν ξέρει τι συμβαίνει και πώς του φέρονται.

Αν τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. υπάρχει κίνδυνος να δυναμώσει;

Οχι, δεν το πιστεύω. Οι Ελληνες θαυμάζουν τον μάτσο. Αν ο μάτσο αποτυγχάνει, τον εγκαταλείπουν τελικά. Είναι παράξενη αυτή η ψυχολογία, αλλά πιστεύω ότι αυτοί θα το θεωρήσουν ήττα. Ετσι το είδε και ο Μιχαλολιάκος που είπε βγάλτε μας παράνομους αλλά όταν γυρίσουμε θα σας κανονίσουμε, δηλαδή θα σας κρεμάσουμε όλους, τους κλέφτες, κ.λπ. Δηλαδή ήθελε να φανεί μάτσο γιατί ήξερε πολύ καλά ότι αυτό είναι ήττα και θα μπορούσε να τη διαλύσει. Αν ενθαρρύνεις τον φασισμό, έστω και γελοιοποιώντας τον, δεν φτάνει. Ενα μόνο καταλαβαίνουν αυτοί: όταν χάσουν την εικόνα της δύναμης, θα χάσουν και την επιρροή στον κόσμο.

Αρα η άποψη να καταργηθεί το μνημόνιο είναι ανεφάρμοστη;

Ουτοπική. Μπορεί το μνημόνιο και τα μέτρα να ελαττωθούν, και όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία να το κάνουν και εδώ. Και να μας δώσουν τις αποζημιώσεις που μας χρωστάνε οι Γερμανοί.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή «απαιτεί» παραμονή στο μνημόνιο ή να κάνουμε ανταρσία;

Αν δοκιμάσουμε να κάνουμε ανταρσία, θα μας κόψουν τα λεφτά. Αυτό δεν έκαναν στην Κύπρο;
Οι Κύπριοι έκαναν ανταρσία και τους έκοψαν τα λεφτά και τα πόδια μαζί. Καταλαβαίνετε τι θα μας κάνουν; Θα μας ευσπλαχνιστούν οι Γερμανοί; Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε; Δεν λέω ότι μου αρέσει το μνημόνιο, αλλά τι θα γίνει αν το αρνηθούμε;

Στην επιστολή που στείλατε στον πρωθυπουργό, κάνετε νύξη και για τους συναδέλφους σας που παίρνουν ελαφρά τη καρδία τα όσα συμβαίνουν. Ποιος ο ρόλος των διανοούμενων σήμερα;

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Να πάρουν θέση και να μιλήσουν για τα καθημερινά θέματα. Οχι για την πολιτική ή για αρχηγούς ή θέσεις κομμάτων αλλά για το τι συμβαίνει καθημερινά στην πόλη.

Να γίνουν η φωνή του λαού ασκώντας πίεση στην πολιτεία;

Βεβαίως. Γιατί υπάρχουν πανέξυπνοι άνθρωποι οι οποίοι σιωπούν γιατί φοβούνται και δεν θέλουν να εκτεθούν, όπως εκτίθεμαι εγώ στις ύβρεις της Χρυσής Αυγής. Τι φοβούνται; Είμαι 92 ετών, τι θα μου κάνουν; Δυστυχώς οι συνάδελφοί μου είναι τόσο αδιάφοροι που έχω πάψει να επικοινωνώ μαζί τους και με όλες τις λεγόμενες ενώσεις συγγραφέων. Διότι αυτοί διαπληκτίζονται μεταξύ τους για πράγματα ασήμαντα και δεν ασχολούνται με αυτά τα πράγματα που εμένα με πονάνε. Αυτό το βρίσκω απαράδεκτο αυτήν την εποχή. Είναι τόσο απασχολημένοι με τον εαυτό τους και νάρκισσοι που δεν μπορούν να πουν δύο κουβέντες;

Υπάρχει δίδαγμα στην κρίση;

Ναι, υπάρχει. Νομίζαμε ότι επειδή είμαστε Ελληνες, είμαστε άτρωτοι. Οτι μας σέβονται όλοι. Αυτό αισθανόμουν κι εγώ, που έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Αισθανόμουν υπερήφανος που είμαι Ελληνας. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι θα ταπεινωθώ να είμαι Ελληνας, όπως συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια, κι όμως αυτό έζησα...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: