8.6.13

Τουρκία: Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές...



LIVE Εικόνα...
Αμετακίνητοι στη στάση τους παραμένουν οι Τούρκοι διαδηλωτές, παρά το... μισό βήμα πίσω που έκανε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μη χτιστεί εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί. Χιλιάδες κόσμος βρέθηκαν...
και χθες, για όγδοη συνεχόμενη νύχτα στην πλατεία Ταξίμ αλλά και σε πολλές πόλεις της Άγκυρας. Στο πλευρό των διαδηλωτών το PKK. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος για τις κινητοποιήσεις.

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές



Να τερματιστούν οι διαδηλώσεις ζήτησε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε πίσω το σχέδιο για την κατασκευή πολυκαταστήματος στο πάρκο Γκεζί. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αντί για πολυκατάστημα υπάρχει η πιθανότητα να χτιστεί ένα μουσείο, καθώς και ένας χώρος πρασίνου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει περί δημοκρατικών δικαιωμάτων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όποιος επιθυμεί να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει μέσα από τις κάλπες.



Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια η χώρα του έχει προχωρήσει σε πολλές βελτιώσεις, ωστόσο η Ε.Ε. συνεχώς προβάλλει τις αρνητικές πτυχές. «Η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις, για ένταξη στην Ε.Ε.», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία».



Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ωστόσο δεν δείχνουν να πείθονται για τις προθέσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Και χθες, χιλιάδες βρέθηκαν στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, μέχρι να παραιτηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Αίσθηση προκαλεί η υποστήριξη που εξέφρασε ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις διαδηλώσεις για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί. «Βρίσκω ότι η αντίσταση αυτή έχει σημασία και την χαιρετίζω. Η στάση αυτή έχει δημιουργήσει πολιτική ρήξη», σημείωσε σε επιστολή του ο Οτσαλάν. «Κανείς δεν θα πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να χρησιμοποιηθεί από εθνικιστές. Οι δημοκρατικοί, επαναστατικοί και πατριωτικοί κύκλοι πρέπει να προστατεύσουν το κίνημα από την επιτήρησή τους», πρόσθεσε.

«Τι συμβαίνει στην Τουρκία»

Στο μεταξύ, με μια ολοσέλιδη καταχώριση υπό τον τίτλο: «Τι συμβαίνει στην Τουρκία» στην εφημερίδα New York Times, το Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί επιχειρεί σήμερα να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στις κινητοποιήσεις και να διατυπώσει τα αιτήματά του.



«Ο τουρκικός λαός μίλησε, δεν θα μας συνθλίψουν», τονίζεται στη διαφήμιση, ο τίτλος της οποίας μοιάζει να ξεθωριάζει πίσω από τους καπνούς ενός δακρυγόνου. «Κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζήσαμε τη συνεχή αποσάθρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Οι συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και εκλεγμένων πολιτικών και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη δημοκρατία», σημειώνουν οι συγγραφείς του κειμένου.

Η διαφήμιση υπογράφεται από το «Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί» και πληρώθηκε χάρη σε έρανο που διενεργήθηκε μέσω του Διαδικτύου και επέτρεψε να συγκεντρωθούν 102.000 δολάρια μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έδωσαν χρήματα στον έρανο.

Μέρκελ: «Κομμάτι ενός κράτους δικαίου οι διαδηλώσεις»

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αστυνομική βία στους δρόμους της Τουρκίας. Τη σκυτάλη πήρε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «βασίζομαι στο γεγονός ότι θα συζητήσουν τα προβλήματα με τους νέους της χώρας και ότι καμία βία δεν θα ασκηθεί κατά των διαδηλωτών». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και είμαστε της άποψης ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι ενός κράτους δικαίου και ότι για αυτόν τον λόγο πρέπει η συμπεριφορά προς τους διαδηλωτές να είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου», σημείωσε η Μέρκελ.


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: