5.6.13

Βόλος: Φόβοι για μόλυνση βοσκότοπων...


Να μην βόσκουν τα πρόβατά τους οι κτηνοτρόφοι στις εκτάσεις σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που πήρε φωτιά το περασμένο Σάββατο κι ακόμη σιγοκαίει, ζητά με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας, τουλάχιστον...
μέχρι να εξαρθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων από δείγματα που ελήφθησαν από το έδαφος.

Ειδικότερα, ειδοποιούνται οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα (3) τριών χιλιομέτρων από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων τους στις εκτάσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης και της Α΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου, δηλαδή μεταξύ των περιοχών Ριζομύλου και Αγ. Γεωργίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Σέσκλου, της Άνω Σπαθιάς και Γλαφυρών (περιοχή λειβαδίου Χατζηλαζάρου) του Δήμου Βόλου».

Επιπλέον όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Π.Ε. ενημέρωσε ε άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και συγκεκριμένα το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, που βάσει του νόμου έχει την περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικών καταστροφών.

Επίσης από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού από τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας. Με τους ανωτέρω φορείς είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αντιπεριφερειάρχης για να εκθέσει λεπτομερώς το ζήτημα.

Ήδη σχηματίσθηκε Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΚΕΠΕ), στο οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει εκτός από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, εκπρόσωπος του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το κλιμάκιο συνέλεξε από τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου τα παρακάτω δείγματα:

1. Νερό λιμνάζον από το χώρο εντός του εργοστασίου ενδιάμεσα των σωρών απόθεσης της πρώτης ύλης.

2. Νερό λιμνάζον από τον εκτός εργοστασίου χώρο (σημείο πλησίον των σβησμένων σωρών υλικού που είχε αναφλεγεί).

3. Επιφανειακό στρώμα εδάφους (πλησίον των σβησμένων σωρών υλικού που είχε αναφλεγεί).

4. Πρώτη ύλη (ακέραια).

5. Πρώτη ύλη καμένη (υπόλειμμα).

Στα παραπάνω δείγματα θα γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι από πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο. Σε άμεση επικοινωνία βρίσκεται η Π.Ε. Μαγνησίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για να αποστείλει άμεσα κλιμάκιο, που θα διερευνήσει την τυχόν ύπαρξη διοξινών στα δείγματα...

http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: